Poniedziałek

17.02.2020 r.

Wtorek

18.02.2020 r.

Środa

19.02.2020 r.

Czwartek

20.02.2020 r.

Piątek

21.02.2020 r.

ŚNIADANIE

Godz. 8 30

Kasza manna na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i polędwicą z kurczaka, ogórek zielony, herbata cynamonowa.

 

Dieta – kaszka owocowa

 

II – banany, jabłka

 

 

Płatki pszenne na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i pastą z jajka, papryki czerwonej i natki pietruszki, herbata z syropem.

 

Dieta – kaszka owocowa, kanapka z masłem roślinnym i dżemem

 

II – melon, pomarańcze, banan

Zacierka na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i pastą z sera białego z zielonym ogórkiem i koperkiem, herbata owocowa.

 

Dieta – kaszka owocowa, kanapka z masłem roślinnym i szynką z kurczaka

 

II – jabłko, gruszka, kiwi

 

 

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i pasztetem warzywnym (brokuł, marchewka, cebula, por, seler), kakao.

 

Dieta – kaszka owocowa

 

II – mandarynka, winogrona ciemne, jabłka

 

Makaron jajeczny na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i wiórkami sera żółtego, pomidor, herbata miętowa.

 

Dieta – kaszka owocowa, kanapka z masłem roślinnym i dżemem

 

II – banan, kiwi

 

ALERGENY Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne Mleko (w tym laktoza), gluten, jajka, przetwory mleczne Mleko (w tym laktoza), gluten, kakao, przetwory mleczne, seler Mleko (w tym laktoza), gluten, jajka, przetwory mleczne
OBIAD

Godz. 11 30

Potrawka z kurczaka warzywami (marchewka, por, seler), ziemniaki z koperkiem, kalafior z masłem, sur. z marchewki i jabłka z oliwą z oliwek, kompot ananasowy.

 

 

Klopsiki drobiowo – cielęce w sosie własnym, ryż na sypko, fasolka szp. zielona z masłem, sur. z czerwonej kapusty z jabłkiem, marchewką i jogurtem nat., kompot porzeczkowy.

 

 

Kotleciki z ryby (dorsz), puree ziemniaczane z koperkiem, sos musztardowy, bukiet warzyw (brokuł, marchewka, fasolka żółta szp.), mizeria „tzatziki”, kompot jabłkowo – wiśniowy.

 

 

Eskalopki wp. zapiekane w sosie jarzynowym, kluski kładzione, puree z zielonego groszku z masłem, sur. z białej rzodkwi z marchewką, jabłkiem, koperkiem i sosem jogurtowym, kompot truskawkowo – porzeczkowy.

 

 

Kulki z soczewicy z papryką czerwoną, kasza jęczmienna, sos chrzanowy, kalarepa duszona z masłem, sur. zimowa z selera, marchewki, jabłka, rzodkiewki i koperku z oliwą z oliwek, kompot z wiśni i śliwki.
ALERGENY Gluten, seler Gluten, przetwory mleczne, jajka Gluten, przetwory mleczne, ryba, jajka Gluten, przetwory mleczne, jajka Gluten, przetwory mleczne, jajka, seler
PODWIECZOREK

Godz. 15 00

Zupa jarzynowa (brukselka, groszek zielony, bób) z lanymi kluskami i natką pietruszki na oleju,

 

Deser – Koktajl z maślanki z  bananem, borówkami, wafle orkiszowe

 

Dieta – napój jaglany z owocami, woda

 

Zupa szpinakowa z ziemniakami, czosnkiem i śmietaną,

 

Deser – Przekładaniec serowo – owocowy (truskawka, wiśnia), herbata miętowa.

 

Dieta – mus jabłkowy, chrupki kukurydziane

Krem z pieczonego kabaczka z brązowym ryżem i natką pietruszki,

 

Deser – Keks na oleju z żurawiną i rodzynkami, waniliowe mleko do picia

 

Dieta – keks j.w., herbata z cytryną/przecier owocowy

 

Zupa kalafiorowa z kaszą bulgur, koperkiem i oliwą z oliwek,

 

Deser – Jabłko pieczone z biszkoptami, napój migdałowy

 

Dieta – jabłko pieczone, napój migdałowy

 

Zupa jogurtowo – ziołowa z ziemniakami podprawiana świeżymi pomidorami i oliwą z oliwek,

Deser – Kefir morelowy z amarantusem, woda

 

Dieta – mleko kokosowe z morelą, woda

 

ALERGENY Seler, gluten, jajka Seler, przetwory mleczne, gluten Seler, jajka, gluten Seler, gluten, przetwory mleczne, Seler, gluten, przetwory mleczne

               

LEGENDA:

II – drugie śniadanie

Między posiłkami dzieci otrzymują wodę do picia.

Żywienie dzieci z dietami odbywa się zgodnie z zaleceniem lekarza specjalisty.

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu                Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).