Jadłospis - Żłobek 40 | Żłobek nr 40

Jadłospis

DATA ŚNIADANIE DRUGIE DANIE ZUPA PODWIECZOREK
poniedziałek
24.10.2022
Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, wiórkami z sera żółtego, plasterkami, rzodkiewki, woda z cytrynką, miodem i imbirem. D/M- masło flora, wędlinka. II śniadanie: śliwka, jabłko Ziemniaczki z koperkiem , potrawka z kurczaka z groszkiem zielonym, papryką kolorową, włoszczyzną , szpinak gotowany na jarzynkę z czosnkiem i jajkiem gotowanym, sałatka z pomidorka, szczypiorku, siekanego koperku, jogurtu naturalnego (d/m- oleju). Kompot wieloowocowy. Bulion perłowy z warzywami, kaszą manną, koperkiem, natką. Pankejki z owocami (gruszka, ananas, brzoskwinia, cukier waniliowy), kakao na mleku. D/M- pankejki na napoju migdałowym, napój migdałowy do picia.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja Gluten, jaja  kurze, seler Gluten, seler, Gluten, seler, białko mleka krowiego,
 Wtorek 25.10.2022 Kawa zbożowa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, plasterkiem jaja gotowanego, posypane siekanym szczypiorkiem, i plasterkiem pomidorka, herbata owocowa, D/M- masło flora, wędlinka, kaszka zbożowa bezmleczna. II śniadanie: banan, jabłko. Łazanki z makaronem (d/b.gl-makaron bezglutenowy) , mięskiem drobiowym mielonym ( filet z kurczaka, filet z indyka), kapustą kiszoną, sos cebulowy, surówka z marchewki, cebulki z jabłkiem, olejem. Kompot śliwkowy. Zupa jesienna z warzywami ( brukselka, brokuł, fasolka szp. Żółta, kalafior, bób, włoszczyzna paski) , ziemniakami, natką pietruszki, koperkiem, zabielana śmietaną. D/M- bez śmietany. Biszkopt ze śliwką, mięta do picia. D/M- tarta ze śliwką na maśle flora,
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja Gluten, jaja  kurze,  seler Gluten, seler, Gluten, seler, białko mleka krowiego, jajo kurze
Środa 26.10.2022 Płatki kukurydziane zalane ciepłym mlekiem, twarożek z tartym świeżym ogórkiem, czosnkiem, paseczkiem papryki czerwonej, D/M- masło flora, płatki kukurydziane zalane napojem sojowym, polędwica wieprzowa. N- kaszka bezmleczna.  II śniadanie: jabłko, banan Ziemniaki  z koperkiem, kotleciki z łososia pieczone w panierce z bułki tartej zapiekane w piecu konwekcyjnym, brukselka gotowana na jarzynkę, surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem, siekaną czerwoną cebulką, olejem. Kompot śliwkowo- gruszkowy. Krupnik z warzywami, kaszą jęczmienną perłową, natką pietruszki, koperkiem. Jogurt z brzoskwinią, chrupki kukurydziane. D/M- brzoskwinia w syropie, chrupki kukurydziane.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, seler, białko mleka krowiego
Czwartek
27.10.2022
Kluseczki lane cynamonowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, stół szwedzki ( wędlinka, ser żółty, jaja, mozzarella, groszek zielony, kukurydza, pomidor, ogórek zielony, rzodkiewka, papryka, sałata masłowa). D/m masło flora, kaszka bezmleczna. II śniadanie: pomarańcza, jabłko. Pęczak, zraziki wieprzowo-drobiowe, buraczki czerwone gotowane zasmażane na jarzynkę, surówka z ogórka zielonego i tartej czerwonej rzodkiewki, skropiona sokiem z cytrynki i olejem. Kompot truskawkowy. Zupa szpinakowa z warzywami, ziemniakami, wcieranym gotowanym jajkiem, natką pietruszki, koperkiem, zabielana mlekiem. D/M- bez mleka.  Ucierane ciasto pomarańczowe, maślanka z kefirem o smaku owocowym ( wiśnia, brzoskwinia, jabłko)
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze,
Piątek
28.10.2022
Kasza gryczana na mleku, pieczywo mieszane z masłem,  wędlinką (polędwica wieprzowa, polędwica drobiowa)  papryką żółtą i kalarepą D/M- masło flora, . II śniadanie: jabłko, gruszka Ziemniaczki z siekaną natką pietruszki, klops rybny (mintaj, dorsz, łosoś) w sosie koperkowo-limonkowym, fasolka szparagowa zielona gotowana polana masełkiem , surówka z ogórka kiszonego, jabłka, cebulki czerwonej, kukurydzy, olejem. Kompot porzeczkowy. Krem z brokuł z warzywami, kluseczkami lanymi, natką pietruszki, koperkiem. Deser waniliowy z sera białego  z musem dyniowym, kruszonymi herbatnikami. D/M- deser dyniowy z kruszonym herbatnikiem.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, laktoza, Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, seler, białko mleka krowiego
Poniedziałek
31.10.2022
Kaszka mleczno -zbożowa, naleśniki z dżemem owocowym. D/M- naleśniki na napoju roślinnym. II śniadanie. Banan Risotto z ryżem czerwonym, mielonym mięskiem drobiowym, bukiet warzyw gotowanych na jarzynkę, surówka z pietruszki, z jabłkiem, szczypiorkiem, olejem. Kompot jabłkowy. Zupa kalafiorowa z warzywami, ziemniakami, natką pietruszki, koperkiem, zabielana jogurtem naturalnym. Twarożek z ananasem. D/M- tubka owocowa.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, Gluten, seler, białko mleka krowiego
Wtorek
01.11.2022
DZIEŃ WOLNY
Środa
02.11.2022
Kasza kukurydziana na mleku, pieczywo mieszane z masłem paprykarz z ryżem, cebulką, koncentratem pomidorowym, plasterkiem ogórka kiszonego, herbatka z cytrynką D/m- masło flora. II śniadanie jabłko Talarki ziemniaczane pieczone w piecu konwekcyjnym, posypane ziołami, kotlet mielony drobiowy, mini marchewka gotowana na jarzynkę, polana masełkiem, surówka mizeria z ogórka świeżego z dodatkiem siekanego szczypiorku, jogurtu naturalnego. Kompot malinowo- gruszkowy. Zupa ogórkowa z warzywami, ryżem pełnoziarnistym, natką pietruszki, koperkiem, zabielana jogurtem naturalnym. Chałeczki drożdżowe,  kakao na mleku. D/M- chałeczki na napoju roślinnym,  napój sojowy do picia.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, cytrusy Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten,  białko mleka krowiego, jajo kurze
Czwartek
03.11.2022
Zacierki kokosowe, pieczywo mieszane z masłem,  pastą jajeczną z dodatkiem suszonych pomidorów, szczypiorku, plasterkiem ogórka świeżego. Mięta do picia. D/M- masło flora, wędlinka. II śniadanie: banan, jabłko. Kasza owsiana gotowana na sypko, gulasz z mięsa mieszanego, posypany siekaną dymką, brokuł gotowany na jarzynkę posypany prażonymi migdałami, surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem papryki czerwonej, kiszonego ogórka, oleju. Kompot wieloowocowy. Barszcz biały z ziemniakami, warzywami, czosnkiem, chrzanem, zabielany kefirem. Monte czekoladowo- waniliowe z płatkami kukurydzianymi. D/m- placuszki z jabłkiem na napoju roślinnym.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, seler, białko mleka krowiego
Piątek
04.11.2022
Makaron pięcio-jajeczny na mleku, pieczywo mieszane z masłem, polędwicą z kurczaka, plasterkiem rzodkiewki.  D/M- masło flora. II śniadanie: jabłko. Ziemniaki z wody, ryba po grecku z warzywami, cebulą, koncentratem pomidorowym, surówka z kapusty kiszonej, jabłka, cebulki, oleju rzepakowego. Kompot gruszkowy. Zupa brukselkowa z makaronem pełnoziarnistym, warzywami, cebulką. Jabłko pieczone pod pszenną kruszonką, posypane wiórkami kokosowymi.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, cytrusy Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze,
Dzieci w grupie niemowlęcej posiłki mają dostosowane do indywidualnych potrzeb.
Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczno-ryżowe owocowe i kleiki bezmleczne, kaszki mleczno-ryżowe z owocami.
Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).
Przewiń do góry
Przejdź do treści