Jadłospis | Żłobek nr 21

Jadłospis

PONIEDZIAŁEK 14.09.2020 Potrawa zawiera alergeny
Śniadanie:

Kasza krakowska na mleku mleko, gluten. Pieczywo mieszane z masłem, pasta z jajka i awokado, z plasterkami ogórka kiszonego gluten, jaja, mleko,  herbatka owocowa, woda

II śniadanie: Borówki, arbuz, woda

Obiad:

Ziemniaki , rybka mintaj pieczona z żurawiną, jaja, gluten,  kapusta włoska gotowana, surówka z marchwi i brzoskwini z  jogurtem mleko (D: z oliwką z oliwek),  kompot morela-gruszka-jabłko, woda

Podwieczorek:

Zupa krem z cukinii i papryki z dodatkiem batatów, pestkami dyni, z groszkiem ptysiowym seler, jajo, gluten,  chrupki kukurydziane, koktajl jogurtowy wiśniowo brzoskwiniowy z dodatkiem cukru trzcinowego (D: koktajl na mleku owsianym) , woda

WTOREK 15.09.2020.2019 Potrawa zawiera alergeny
Śniadanie:

Kluski lane pszenno-kukurydziane na mleku mleko, gluten, jaja.  Pieczywo mieszane z masłem, plastrem sera żółtego z papryką kolorową gluten, mleko, jaja,(D:szynka z kurczaka)  Napój miodowo-cytrynowy, woda.

II śniadanie: Przecier Gerbera – gr I, II, III, VI i VII –  ; winogrona gr IV , V.

Obiad:

Mix ryżów  gluten, kuleczki wieprzowe w sosie jarzynowym i suszoną żurawiną (D; indyk, kotlet z kalafiora) ,  brokuły gotowane, surówka z pomidora z oliwką z oliwek , kompot śliwkowo-jabłkowy z figą suszoną , woda

Podwieczorek:

Zupa z soczewicy z batatami i przecierem pomidorowym  seler.  Budyń waniliowy z sosem z owoców leśnych (maliny, jeżyny , borówki) mleko, (D:kisiel malinowy).

ŚRODA 16.09.2020 Potrawa zawiera alergeny
Śniadanie:

Płatki jęczmienne  na mleku mleko, gluten. Pieczywo mieszane z masłem, szynka wędzona z kurczaka i plasterki rzodkiewki gluten, mleko, (D: dżem) nektar owocowy bez cukru, woda

II śniadanie: Brzoskwinie, banany, woda

Obiad:

Ziemniaki puree   mleko, kotleciki z jaj i świeżego szpinaku w lekkim sosie chrzanowym,  fasolka szparagowa gotowana, surówka z buraczków i jabłka z oliwą z winogron, kompot winogronowo-jabłkowy, woda

Podwieczorek:

Zupa z zielonego groszku i jarmużu z zacierkami pszenno orkiszowymi, seler, gluten,  Biszkopty, jogurt z pieczonym jabłkiem z rodzynkami, z dodatkiem amarantusa ekspandowanego gluten, mleko, jaja.(D: biszkopty, jabłko duszone z amarantusem ekspandowanym)

CZWARTEK 17.09.2020 Potrawa zawiera alergeny
Śniadanie:

Kawa na mleku modyfikowanym  Pieczywo mieszane z masłem, twaróg z tartym ogórkiem zielonym i koperkiem, gluten, mleko,  (D: jajo), herbatka owocowa, woda

II śniadanie:  Melon,  gruszki, woda

Obiad:

Kasza kuskus gluten, klopsiki z indyka  w sosie paprykowym (D: pomidor faszerowany pieczony) , brukselka gotowana, surówka z selera i jabłka z żurawiną z jogurtem mleko, seler, (D: z oliwką), kompot wiśniowo-jabłkowy z daktylami suszonymi, woda

Podwieczorek:

Zupa botwinka z ziemniakami zabielana mlekiem  mleko, seler, (D: bez mleka) , bezglutenowe bułeczki drożdżowe z jagodami mleko, jaja, mleko do picia (D: bułeczki bez mleka)

PIĄTEK 18.09.2020 Potrawa zawiera alergeny
Śniadanie:

Płatki pszenne na mleku mleko, gluten, Pieczywo mieszane z masłem, pasta z bobu z cebulką szalotką i papryką gluten, mleko, herbatka rumiankowa, woda.

II śniadanie: Borówki, jabłka, woda

Obiad:

Ziemniaki, gulasz z kurczaka w sosie koperkowym,  kabaczek pieczony z ziołami, surówka  z pekińskiej kapusty, pora,  marchewki, papryki z jogurtem mleko (D: z oliwą z oliwek), kompot wieloowocowy  z rodzynkami, woda.

Podwieczorek

Zupa kalafiorowa z komosą ryżową  zabielana mlekiem mleko, seler (D:bez mleka), Makaron z twarogiem i musem czereśniowym słodzonym cukrem trzcinowym gluten, mleko, jaja (D: makaron z musem),

Przejdź do treści