DATA | ŚNIADANIE I i II | I faza obiadu
DRUGIE DANIE |
II faza obiadu
ZUPA |
PODWIECZOREK |
Poniedziałek
17.10.2022 |
Płatki kukurydziane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty mierzwiony, papryka kolorowa, Herbata czarna z cytryną
Diety: kaszka b/mleczna , pieczywo mieszane, masło flora light, wędlina drobiowa, papryka II Śniadanie: melon, jabłko, woda
|
Kasza pęczak, kurczak, indyk po meksykańsku z warzywami ( papryka czerwona, kukurydza, fasola czerwona) Surówka: mizeria z koperkiem i jogurtem
Kompot z owoców mieszanych, porzeczki i czereśni Dieta b/ jogurtu
|
Zupa z fasoli żółtej z ziemniakami, natką i koperkiem
|
kisielek owocowy z dodatkiem gruszki i truskawki ciastka mini zoo
Diety: kisielek owocowy, ciasteczka mini zoo, woda do picia
|
Alergeny | Mleko (w tym laktoza), gluten, | Gluten, seler, mleko | Seler, | Mleko, gluten, jajko |
Wtorek
18.10.2022 |
Kakao na mleku.
Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, plasterki ogórka zielonego, Diety: kaszka b/m, pieczywo mieszane, masło flora-light, wędlina wieprzowa , rzodkiewka , ogórek zielony II-śniadanie: winogrono jasne, jabłko, woda |
Kasza bulgur, pieczeń wieprzowo- drobiowa w sosie ziołowym Jarzynka: różyczki kalafiora z dodatkiem oliwy Surówka z pomidorów, sałaty rzymskiej, prażonym słonecznikiem, dynią i olejem z pestek winogron Kompot gruszkowo- jabłkowy
|
Zupa z białej kapusty, pomidorów ziemniaków zaprawiana koncentratem pomidorowym natka , koperek
|
Biszkopty, napój mleczny waniliowo- truskawkowy
Diety:, napój jaglany z truskawką do picia , woda
|
Alergeny | Mleko (w tym laktoza), gluten | Gluten, jajko ,mleko | Seler, gluten, | Mleko, jaja, gluten |
Środa
19.10.2022 |
Komosa ryżowa na mleku Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, Pasta warzywna z soczewicy i kukurydzy, kiełki lucerny z ogórkiem kiszonym plastry Herbata owocowa
Diety: napój jaglany, pieczywo mieszane, masło flora-light, Pasta warzywna z soczewicy i ogórkiem II-śniadanie: jabłko, banan, woda |
Ziemniaki pieczone z ziołami
Klopsiki cielęce w lekkim sosie musztardowym Jarzynka: Buraczki gotowane z oliwą Surówka: z selera, świeżego kalafiora, jabłka z jogurtem Kompot wiśniowo – truskawkowy Diety b/jogurtu z olejem
|
Zupka krem z groszu zielonego, kalarepki, cukinii, brokuła z groszkiem ptysiowym natką i koperkiem
|
Jogurt owocowy, chrupki
Diety, mus owocowy, chrupki woda |
Alergeny | Mleko (w tym laktoza), gluten | Seler, gluten, jajko | Seler, | |
Czwartek
20.10.2022 |
Makaron literki na mleku,
Pieczywo mieszane z masłem , sałata masłowa, szynka wieprzowa, papryka kolorowa Herbata rumianek, Diety: Kasza b/m, bułka, pieczywo mieszane, masło flora, sałata, wędlina wieprzowa, papryka kolorowa II-śniadanie:, kiwi, jabłko woda |
Ziemniaki gotowane, jajko w lekkim sosie chrzanowym Jarzynka: mini marchewka, groszek, kukurydza polana masełkiem
Surówka: cykoria czerwona z rodzynkami jabłkiem i jogurtem Kompot żurawinowo- czereśniowy Dieta: b/jogurtu z olejem z pestek winogron
|
Zupka jarzynowa z ryżem jaśminowym, natką i koperkiem, podprawiana jogurtem
|
Puszysty twarożek z malinami , biszkopty
Diety: przecier owocowy z malin , biszkopty, woda |
Alergeny | Mleko (w tym laktoza), gluten | , gluten, seler | Seler | Gluten, mleko, jajko |
Piątek
21.10.2022 |
Kasza krakowska na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, pasta z bobu, pomidor, kiełki słonecznika i szczypiorku, syrop owocowy
Diety: Kaszka b/mleczna, pieczywo mieszane, masło flora-light, pasta z bobu , pomidor, kiełki, szczypiorek II-śniadanie: winogrono jasne, , jabłko , woda |
Ziemniaki z koperkiem,( Dorsz ) ryba po grecku z warzywami zaprawiany koncentratem
Surówka: ogórek kiszony z szalotką, papryka żółta olej z pestek winogron Kompot czereśniowy
|
Zupa cygańska z warzywami, mix płatków (jaglane, jęczmienne), ser żółty, koncentrat pomidorowy, cebula, koperek, natka | Jogurt naturalny z musem czereśniowym i miodem z listkiem mięty ,
Diety: mleczko kokosowe z musem owocowym, miętą i miodem , woda |
Alergeny | Mleko (w tym laktoza), gluten | gluten, jajko | Seler, mleko | Mleko, gluten , |
Jadłospis w dekadzie może ulec zmianie
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…) Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczno- ryżowe oraz kaszki bezmleczne z owocami Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę do picia na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.