DATA | ŚNIADANIE I i II | I faza obiadu
DRUGIE DANIE |
II faza obiadu
ZUPA |
PODWIECZOREK |
Poniedziałek
18.04.2022 |
Wolne
|
Wolne
|
Wolne
|
Wolne
|
Alergeny | ||||
Wtorek
19.04.2022 |
Płatki kukurydziane na mleku.
Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem Plastry sera żółtego mierzwionego z krążkami rzodkiewki kolorowej. Woda z cytryna i miętą. Diety: kaszka b/m, pieczywo mieszane, masło flora-light, wędlina z kurczaka , rzodkiewka kolorowa
II-śniadanie: Banan, jabłko, woda |
Puree ziemniaczane, pulpety z indyka w sosie pomidorowym.
Jarzynka: różyczki kalafiora z dodatkiem tłuszczu roślinnego. Surówka wielowarzywna (marchew, seler, pietruszka) z jabłkiem i jogurtem greckim Kompot z owoców mieszanych (brzoskwinia, śliwka) Diety: b/j – z tłuszczem roślinnym
|
Zupa krupnik na jarzynkach z kaszą jęczmienną, natką pietruszki i koperkiem
|
Kasza jaglana z duszoną brzoskwinią z dodatkiem miodu, ziaren słonecznika, żurawiny i wiórek kokosowych. Koktajl owocowy (truskawka) na bazie mleka
Diety: koktajl na bazie napoju jaglanego, kasza jaglana z duszona brzoskwinią z dodatkiem miodu, sezamu, ziaren słonecznika, żurawiny i wiórek kokosowych, woda |
Alergeny | Mleko (w tym laktoza), gluten | Gluten, jajko ,mleko | Seler, gluten, | Mleko, orzechy |
Środa
20.04.2022 |
Bawarka na mleku
Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, Stół szwedzki) ser żółty, jajko z kiełkami słonecznika i tarta papryka żółta, cieciorka gotowana na parze Diety: bawarka na napoju jaglanym, pieczywo mieszane, masło flora-light,. (Szwedzki stół) II-śniadanie: mandarynka, jabłko, woda |
Kasza gryczana biała
Rolada z mintaja pieczona w sosie greckim na bazie świeżych pomidorów i pomidorów bez skórki i koncentratu pomidorowego, Surówka: kolorowa cykoria z marchewka, jabłkiem, rodzynkami jogurtem greckim Kompot wiśniowy
|
Zupka ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki, koperkiem, zaprawiana śmietaną.
|
Placki z jabłkiem, posypane cukrem pudrem. wiśniowy shake mleczny
Diety: b/ jajka, b/ gl |
Alergeny | Mleko (w tym laktoza), gluten | Seler, gluten, jajko | Seler, | Gluten ,mleko, jajko |
Czwartek
21.04.2022 |
Kasza manna na mleku,
Bułka z masłem, Twarożek malinowy Napój miodowy z trawą cytrynową, Diety: Kasza b/m, bułka, masło flora, dżem
II-śniadanie:, winogrono ciemne, jabłko, woda |
Łazanki z kiszoną kapustą, szalotką i gulaszem ze schabu w sosie koperkowym
Surówka: kalarepka z papryką kolorową i jogurtem greckim Kompot ananasowo- żurawinowo- jabłkowy Dieta: b/jogurtu z olejem
|
Zupka – krem wielowarzywna ( kalafior, brokuł, fasolka szparagowa zielona, brukselka z batatami koperkiem i natką
|
Waniliowe mussli z suszonymi daktylami, śliwkami, pestkami dyni i słonecznika z płatkami kukurydzianymi na bazie jogurtu greckiego i naturalnego, polane musem truskawkowo- brzoskwiniowo- czereśniowym
Diety: Waniliowe mussli z suszonymi owocami na bazie mleczka kokosowego polane musem truskawkowo- brzoskwiniowym , woda |
Alergeny | Mleko (w tym laktoza), gluten | gluten, seler, jajko | Seler | Gluten, mleko, j |
Piątek
22.04.2022 |
Zacierki pszenno- kukurydziane, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, sałatą lodową, szynką wieprzową i pomidorkami koktajlowymi Woda z cytryną
Diety: pszenno- kukurydziane zacierki na napoju jaglanym, pieczywo mieszane, masło flora-light, sałata, wędlina wieprzowa, pomidorki koktajlowe
II-śniadanie: jabłko, winogrono jasne, woda |
Kasza bulgur, paluszki z Łososia i Dorsza ze świeżą bazylią w sosie majerankowym
Jarzynka: cukinia z nutą czosnku i oliwką Surówka: kapusta biała ze złocistą kukurydzą , szczypiorkiem i olejem z pestek winogron diety: b/ryby – kotlet jajeczny/ warzywny Kompot czereśniowo- gruszkowy
|
Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą, , ziemniakami, koperkiem i natką zaprawiana śmietaną | Wiśniowy deser z borówkami na bazie twarogu biszkopty
Diety deser z mleczka kokosowego z owocami, herbatniki bio, woda |
Alergeny | Mleko (w tym laktoza), gluten | gluten, jajko | Seler, gluten, mleko | Mleko, gluten , jajko |
Jadłospis w ciągu dekady może się zmienić.
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)
Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczno- ryżowe oraz kaszki bezmleczne z owocami
Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę do picia na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.