Jadłospis 18-22.04.2022 r.

DATA ŚNIADANIE I i II I faza obiadu

DRUGIE DANIE

II faza obiadu

ZUPA

PODWIECZOREK
Poniedziałek

18.04.2022

 

Wolne

 

 

Wolne

 

 

Wolne

 

 

Wolne

 

Alergeny        
Wtorek

19.04.2022

Płatki kukurydziane na mleku.

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem

Plastry sera żółtego mierzwionego z krążkami rzodkiewki kolorowej. Woda z cytryna i miętą.

Diety: kaszka b/m, pieczywo mieszane, masło flora-light, wędlina z kurczaka , rzodkiewka kolorowa

 

II-śniadanie: Banan, jabłko,  woda

Puree ziemniaczane, pulpety z indyka w sosie pomidorowym.

Jarzynka: różyczki kalafiora z dodatkiem tłuszczu roślinnego. Surówka wielowarzywna (marchew, seler, pietruszka) z jabłkiem i jogurtem greckim

Kompot  z owoców mieszanych (brzoskwinia, śliwka)

Diety: b/j – z tłuszczem roślinnym

 

Zupa krupnik na jarzynkach z kaszą jęczmienną, natką pietruszki i koperkiem

 

 

Kasza  jaglana z duszoną brzoskwinią  z dodatkiem miodu, ziaren słonecznika, żurawiny i wiórek kokosowych. Koktajl owocowy (truskawka) na bazie mleka

Diety: koktajl na bazie napoju jaglanego, kasza jaglana  z duszona brzoskwinią z dodatkiem miodu, sezamu, ziaren słonecznika, żurawiny i wiórek kokosowych, woda

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten Gluten, jajko ,mleko Seler, gluten, Mleko, orzechy
Środa

20.04.2022

Bawarka  na mleku

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem,

Stół szwedzki) ser żółty, jajko z kiełkami słonecznika i tarta papryka żółta, cieciorka gotowana na parze

Diety: bawarka na napoju jaglanym, pieczywo mieszane, masło flora-light,. (Szwedzki stół)

II-śniadanie: mandarynka, jabłko, woda

Kasza gryczana biała

Rolada z mintaja pieczona w sosie greckim na bazie świeżych pomidorów i pomidorów bez skórki i koncentratu pomidorowego, Surówka: kolorowa cykoria z marchewka, jabłkiem, rodzynkami jogurtem greckim

Kompot wiśniowy

 

Zupka ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki, koperkiem,  zaprawiana śmietaną.

   

Placki z jabłkiem, posypane cukrem pudrem. wiśniowy shake mleczny

Diety: b/ jajka, b/ gl

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten Seler, gluten, jajko Seler, Gluten ,mleko, jajko
Czwartek

21.04.2022

Kasza manna na mleku,

Bułka z masłem,

Twarożek malinowy

Napój miodowy z trawą cytrynową,

Diety: Kasza b/m, bułka, masło flora, dżem

 

II-śniadanie:, winogrono ciemne, jabłko,  woda

Łazanki z kiszoną kapustą, szalotką i gulaszem ze schabu w sosie koperkowym

Surówka: kalarepka z papryką kolorową i jogurtem greckim

Kompot ananasowo- żurawinowo- jabłkowy

Dieta:

b/jogurtu z olejem

 

Zupka – krem wielowarzywna ( kalafior, brokuł, fasolka szparagowa zielona, brukselka z batatami koperkiem i natką

 

 

Waniliowe mussli z suszonymi daktylami, śliwkami, pestkami dyni i słonecznika z płatkami kukurydzianymi na bazie jogurtu greckiego i naturalnego, polane musem truskawkowo- brzoskwiniowo- czereśniowym

Diety: Waniliowe mussli z suszonymi owocami na bazie mleczka kokosowego polane musem truskawkowo- brzoskwiniowym   ,  woda

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten gluten, seler, jajko Seler Gluten, mleko, j
Piątek

22.04.2022

Zacierki pszenno- kukurydziane, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, sałatą lodową, szynką wieprzową i pomidorkami koktajlowymi  Woda z cytryną

Diety: pszenno- kukurydziane zacierki na napoju jaglanym, pieczywo mieszane, masło flora-light,   sałata, wędlina wieprzowa, pomidorki koktajlowe

 

II-śniadanie: jabłko, winogrono jasne, woda

Kasza bulgur, paluszki z Łososia i Dorsza ze świeżą bazylią w sosie majerankowym

Jarzynka: cukinia z nutą czosnku i oliwką

Surówka: kapusta biała ze złocistą kukurydzą , szczypiorkiem i olejem z pestek winogron

diety: b/ryby – kotlet jajeczny/ warzywny

Kompot czereśniowo- gruszkowy

 

Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą, , ziemniakami, koperkiem i natką zaprawiana śmietaną Wiśniowy deser z borówkami na bazie twarogu biszkopty

Diety deser z mleczka kokosowego z owocami, herbatniki bio, woda

Alergeny Mleko (w tym laktoza), gluten                              gluten, jajko Seler, gluten, mleko Mleko, gluten , jajko

 

Jadłospis w ciągu dekady może się zmienić.

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października  2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczno- ryżowe oraz kaszki bezmleczne z owocami

Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę do picia na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.

Scroll to Top
Skip to content