DATA | ŚNIADANIE I i II | I faza obiadu
DRUGIE DANIE |
II faza obiadu
ZUPA |
PODWIECZOREK |
Poniedziałek
23.01.2023 |
Kaszka mleczna. Pieczywo mieszane z masłem, wędlina drobiowa i wieprzowa, ogórek kiszony
Herbata owocowa do picia Diety: kaszka b/mleczna , pieczywo mieszane, masło flora light, wędlina drobiowa, ogórek kiszony II Śniadanie: banan, jabłko, woda
|
Ziemniaki z koperkiem, jeżyki z Dorsza
Jarzynka: Kapusta kiszona gotowana, zasmażana Surówka: z papryki czerwonej, ogórka kiszonego, jabłka, olej Kompot owocowy Dieta b/ ryby – kotlet warzywny
|
Zupa kalafiorowo- brokułowa z zacierkami, warzywami, koperek, natka
|
Kaszotto z owocami ( kasza kuskus z jabłkiem i gruszką )
Diety: ryż zapiekany z owocami woda do picia
|
Alergeny | Mleko (w tym laktoza), gluten, | Gluten, seler, mleko | Seler, gluten, jajko | gluten, |
Wtorek
24.01.2023 |
Kakao na mleku.
Bułka z masłem Pasta z gotowanej pietruszki, paseczkiem żółtej papryki Diety: kakao na napoju jaglanym, bułka, masło flora-light, pasta z pietruszki, papryka
II-śniadanie: winogrono jasne, jabłko, woda |
Ryż biały, kuleczki z mięsa mieszanego (mięso wołowe, filet kurczak) w sosie chrzanowo- jogurtowym Jarzynka: fasolka kolorowa szparagowa gotowana Surówka z marchewki, pora, jabłka, jogurtu naturalnego i kefiru Kompot wieloowocowy
Dieta: b/ jogurtu olej
|
Zupa kartoflanka z warzywami, ziemniakami, cebulką, natką, koperkiem, zabielana żółtkiem
D: b/żółtka
|
Placuszki z jabłkiem i cukrem pudrem, ciepłe mleczko cynamonowe do picia.
Diety: placuszki z jabłkiem b/mąki i b/jajka, napój jaglany do picia, woda |
Alergeny | Mleko (w tym laktoza), gluten | Gluten, jajko ,mleko | Seler, gluten, jajko | Mleko, jaja, gluten |
Środa
25.01.2023 |
Płatki mix (żytnie, owsiane) na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałatka grecka( sałata masłowa, jajko gotowane, mozzarella, pomidorki, papryka czerwona, ogórek kiszony, herbatka z cytrynką
Diety: kaszka b/mleczna, pieczywo, masło flora, sałatka grecka b/jajka i mozzarelli II-śniadanie: jabłko, gruszka, woda |
Ziemniaki z koperkiem, ryba Mintaj po grecku w sosie pomidorowym (koncentrat pomidorowy) Surówka: z selera, cebulki, jabłka, jogurt naturalny dieta: b/jogurtu- olej
Kompot: śliwkowy
|
Zupa brokułowa z warzywami, ryżem jaśminowym, koperkiem i natką pietruszki
|
Twarożek , polewa truskawkowa,
Dieta: makaron b/glutenu z polewą truskawkową, napój jaglano- jagodowy do picia.
|
Alergeny | Mleko (w tym laktoza), gluten | Seler, gluten, jajko | Seler, | Gluten ,mleko, jajko, |
Czwartek
26.01.2023 |
Komosa ryżowa na mleku,
Pieczywo mieszane z masłem, plastry jajka, pomidor, herbata owocowa z dodatkiem imbiru i cytrynki Diety: Kasza b/m, pieczywo bezglutenowe, masło flora, wędlina, pomidor, herbatka
II-śniadanie:, winogrono ciemne, jabłko, woda |
Makaron kokardki d: ziemniaczki, klopsiki drobiowe w sosie własnym, Jarzynka: kapusta biała gotowana z koperkiem
Surówka: z kalafiora i papryki czerwonej z dodatkiem jogurtu naturalnego Kompot porzeczkowy
|
Zupka marchewkowa z warzywami, ziemniakami, koncentratem pomidorowym, zabielana jogurtem naturalnym d: b/jogurtu z natką i koperkiem
|
Sałatka jarzynowa z groszkiem konserwowym, jajkiem, musztarda, jogurtem naturalny, herbatka owocowa do picia, wafel suchy/domowy orkiszowy
Diety: sałatka jarzynowa z olejem, wafelek, do picia woda |
Alergeny | Mleko (w tym laktoza), gluten | , gluten, seler | Seler, mleko | Gluten, mleko, jajko |
Piątek
27.01.2023 |
Mleko z miodem, kanapki z pieczywa białego z masłem, nutella własnego wyrobu ( banan, ser biały, śliwka suszona)
Diety: Kaszka b/mleczna, napój jaglany z miodem, pieczywo b/gl, masło flora-light, wędlina drobiowa, ogórek kiszony II-śniadanie: jabłko, mandarynka, woda |
Kasz kuskus, leczo warzywne w sosie pomidorowym
Surówka: kapusta kiszona z jabłkiem, cebulką i olejem Kompot porzeczkowo- śliwkowy
|
Zupa koperkowa z warzywami, ziemniakami, koperkiem i natką zabielana jogurtem naturalnym. | Kefir z truskawką do picia, biszkopty
Diety: mleczko kokosowe z musem truskawkowym do picia, biszkopty, woda |
Alergeny | Mleko (w tym laktoza), gluten | gluten, jajko, seler, gluten | Seler, | Mleko, gluten |
Jadłospis może ulec zmianie w ciągu dekady. Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…) Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczno- ryżowe oraz kaszki bezmleczne z owocami Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę do picia na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.