Poniedziałek
3.04.2023 |
Kasza manna na mleku. Pieczywo z masłem, sałatka z sera mozzarelli z pomidorem i rukoli
Woda z cytryną Diety: kaszka b/mleczna , pieczywo mieszane, masło flora light, wędlina wieprzowa/drobiowa, z pomidorem II Śniadanie: banan, jabłko, woda
|
Ziemniaki puree z natką, pieczeń cielęca w lekkim sosie musztardowym. Jarzynka: dynia z krążkami marchewki z olejem. Surówka: pomidor, sałata lodowa z olejem z pestek winogron Kompot z borówkowo- morelowo- jabłkowy
Dieta b/ cielęciny – indyk
|
Zielona zupka z cukinią, brokułem, kalarepką, ryżem z koperkiem i natką zabielana śmietaną
|
Bananowo- waniliowe smoothie z musem wiśniowym na bazie jogurtu, herbatniki mini zoo
Diety: Bananowo- waniliowy mus wiśniowy z herbatnikami
|
Alergeny | Mleko (w tym laktoza), gluten, | Gluten, seler | Seler, mleko | Mleko, gluten |
Wtorek
4.04.2023 |
Płatki żytnie na mleku.
Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem pasta z cieciorki i groszku zielonego ze słupkami papryki czerwonej. Herbatka owocowa. Diety: kaszka b/m, pieczywo mieszane, masło flora-light, pasta z cieciorki i groszku, czerwona papryka II-śniadanie: jabłko, melon, woda |
Pieczone ziemniaki, gulasz ze schabu, indyka i cielęciny w sosie pomidorowym. Jarzynka: różyczki kalafiora z dodatkiem oleju. Surówka seler z jabłkiem, rodzynki z jogurtem. Kompot z owoców mieszanych (brzoskwinia, jabłko)
Diety: b/j – z olejem
|
Zupa krem z dyni i kaszą jęczmienną , natką pietruszki, koperkiem
|
biszkopt z jabłkiem posypane cukrem pudrem kefir z wiśnią i morelą do picia
Diety: babeczki jabłkowe napój jaglany z wiśnią do picia , woda |
Alergeny | Mleko (w tym laktoza), gluten | Gluten, jajko ,mleko | Seler, gluten, | Mleko, gluten |
Środa
5.04.2023 |
Kawa zbożowa na mleku. Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, Pasta jajeczna z tartą papryką żółtą , Diety: kawa na napoju jaglanym, pieczywo mieszane, masło flora-light, Wędlina wieprzowa/drobiowa, papryka
II-śniadanie: winogrono jasne, jabłko, woda |
Kasza gryczana prażona
Rolada z Morszczuka pieczona w sosie greckim na bazie świeżych pomidorów i koncentratu pomidorowego, Surówka: kalarepka , jabłko, papryka czerwona z jogurtem Kompot wiśniowy Diety: b/jog z olejem
|
Zupka ogórkowa z ziemniakami koperkiem i natką pietruszki zaprawiana śmietaną.
|
Budyń waniliowy na mleku, mus truskawkowo – malinowy, biszkopty
Diety: b/ jajka, b/ gl przecier owocowy, biszkopty, woda |
Alergeny | Mleko (w tym laktoza), gluten | Seler, gluten, jajko | Seler, | Gluten ,mleko, jajko |
Czwartek
6.04.2023 |
Kasza kukurydziana na mleku,
Bułka, chlebek z masłem, Twarożek posypany szczypiorkiem i rzodkiewką tartą, słupki ogórka świeżego Napój miodowy z cytryną, Diety: Kasza b/m, bułka, masło flora, dżem II-śniadanie:, jabłko, mandarynka, woda |
Ziemniaki puree, gulasz wieprzowy d: filet kurczak w sosie warzywnym Surówka: rzodkiew kolorowa z marchewką , pestkami dyni, słonecznika i jogurtem
Kompot ananasowo- jabłkowy Dieta: b/jogurtu z olejem
|
Zupka – krem wielowarzywna ( kapusta biała, brokuł, brukselka z ziemniakami, koperkiem i natką
|
Waniliowe mussli ze śliwkami, pestkami dyni i słonecznika z płatkami kukurydzianymi na bazie jogurtu naturalnego i maślanki polane musem ananasowo- wiśniowym Diety: Waniliowe mussli z suszonymi owocami na bazie mleczka kokosowego polane musem owocowym , woda |
Alergeny | Mleko (w tym laktoza), gluten | gluten, seler, jajko | Seler, gluten, jajko | Gluten, mleko, |
Piątek
7.04.2023 |
Płatki -kukurydziane na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, sałatą masłową, szynką wieprzową/drobiową z pomidorkami. Woda z cytryną
Diety: kasza b/mleczna, pieczywo mieszane, masło flora-light, sałata, wędlina wieprzowa, pomidorki II-śniadanie: jabłko, winogrono ciemne, woda |
Makaron mini kolorowy, kotlet jajeczny w sosie chrzanowym Jarzynka : cukinia z nutą czosnku i olejem. Surówka: ogórek kiszony z jabłkiem i żółtą papryką, olejem z pestek winogron
Kompot śliwkowo- jabłkowy |
Zupa pomidorowa z ryżem jaśminowym , koperkiem i natką zaprawiana śmietanką | Mus twarogowy z owocami (brzoskwinia) chrupki
Diety: Mus owocowy na napoju jaglanym z chrupkami, woda |
Alergeny | Mleko (w tym laktoza), gluten | gluten, jajko | Seler | Mleko, gluten , jajko |
Jadłospis w ciągu dekady może ulec zmianie Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)
Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczno- ryżowe oraz kaszki bezmleczne z owocami
Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę do picia na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.