Jadłospis 04 – 06 .05.22r

Jadłospis

Lp I i II śniadanie Obiad Zupa Podwieczorek
 

 

poniedziałek

02.05

Pł. kukurydziane  na mleku, bułka z masłem, dżem, jabłko ,napój z świeżej mięty.

 

 Alergeny – ,białko mleka krowiego.

Śniadanie II . jabłko

Mleko20oml/1porcja

Ziemniaki z wody .łosoś na parze z ziołami ,dynia na parze ,ogórek kwaszony ,napój z mięty świeżej i wody.

Alergeny –gluten, jajko  kurze, białko mleka

Jogurt15ml/1porcje

Zupa brokułowa z ryżem  ,zabielana mlekiem,

Alergeny –seler, białko mleka

Mleko20ml/1porcja

Bułka z musem jabłkowym słodzonym dżemem,kakao.

Alergeny –gluten ,jajko kurze,

 

 
Środa

04.05

Pł. Jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata masłowa, pasta z pieczonych warzyw z papryką pieczoną żółtą, awokado ,mozzarellą , posypana szczypiorkiem, ogórek świeży w słupkach, rumianek z cytryną.

Dieta-bm. kanapka z masłem roślinnym, pasta warzywna j/w bez mozzarelli, napój ryżowy

Alergeny –gluten , białko mleka krowiego.

śniadanie II. Mix owocowy

Mleko-200ml/1pocja

Ziemniak puree z koperkiem ,kotlecik  pożarski  smażony na patelni ,marchewka z groszkiem   ,sur  z  rzodkwi białej, jabłka    z jogurtem greckim, kompot  z owoców

mieszanych

Alergeny –jajko kurze, gluten ,białko mleka

 

Barszcz czerwony   z ryżem jaśminowym z natką i koperkiem ,zabielany mlekiem

Alergeny –,jajko kurze ,seler

Mleko-50ml/1porcja

Jogurt naturalny z truskawką ,herbatniki ,chrupki kukurydziane /d-b/mk; d-b/pm ;d-b/j- napój migdałowy z truskawką  herbatniki mini.

mleko-130ml/1porcja

Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka .

 

Czwartek

05.05

Kakao na mleku modyfikowanym  , pieczywo mieszane z masłem   sałatą roszponka   ,szynka z kurczaka wędzonego ,jajko na twardo ze szczypiorkiem ,,pomidor ,ogórek świeży

Dieta-bm. kanapka z masłem roślinnym

d-b/j-bez jaj,napój owsiany

Alergeny –gluten ,białko mleka krowiego, jajko kurze

Mleko-220ml/1pocja

 

śniadanie II. Mix owocowy

 

Ryż czerwony  na sypko, pulpety  z ryby na parze w sosie morelowym   , marchewka    z  ziołami prowansalskimi  sur . z sałaty masłowej ,cebulki ,dymki z jogurtem greckim, kompot  z brzoskwini /dieta-bm- oliwa z oliwek/

Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka

m.p.f.-15ml/1porcja

 

Zupa krem  z brokuł i kalafiora z  groszkiem ptysiowym

i  jogurtem naturalnym /d-b/pm-bez jogurtu/

Alergeny –,białko mleka, seler

 

m.p.f.-15ml/1porcja

Kaszka bobovity z ananasem z puszki ,mleko

d-b/mk-napój migdałowy

 

Alergeny –gluten, białko mleka krowiego, orzechy.

 

Mleko-150ml/1porcja

Piątek

06.05

 

Płatki pszenne na mleku, pieczywo mieszane  z masłem,  z soczewica   ,brokuł ,jajko, plasterek   pomidora ,szczypiorek , rukola z melonem  , napój z cytryny i imbiru

Dieta-bm. bułka z masłem roślinnym, pasta j/w ,napój ryżowy

Alergeny –gluten ,białko mleka krowiego.

Mleko-200ml/1pocja

śniadanie II. Owoce różne

 

Makaron  z gulaszem z mięsa –schab w sosie morelowym ,  burak  zasmażana masełkiem. sur z ogórka świeżego ,rzodkiewki  z jogurtem greckim, kompot z owoców mieszanych. .

Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka krowiego.

 

Zupa z fasolki szparagowej  z ziemniakami i natką ,zabielana mlekiem kokosowym

Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka krowiego, seler.

Mleko-50ml/1porcja

Sernik z brzoskwinką  na biszkoptach  posypany płatkami migdałowymi. ,napój   z syropu  z cytryną.//d-bm;d-b/j-mus brzoskwiniowy z herbatnikami  posypany migdałami, syrop z wodą

Alergeny – białko mleka krowiego.

 

 

Dzieci które są na diecie bezmlecznej  dostają kaszkę/ryżową wielozbożową/  bez mleczną z owocami, masło roślinne ,napoje ryżowe ,owsiane ,jaglane, orkiszowe, herbatniki mini bez dodatku jajka i mleka

Dzieci które są na diecie bez jajka dostają makaron bez jajka, herbatniki mini i potrawy robione są bez dodatku jajka.

Dzieci które są na diecie bezglutenowej dostaje wafle ryżowe i zamienniki  które nie mają  glutenu, oraz produkty bezglutenowe dostępne w żłobku /makaron ,mąka, kasza ,kaszki, płatki/

Dzieci które nie jedzą mięsa dostają  potrawy z warzyw ,jaj, ryby ,soczewicy zielonej i czerwonej, cieciorki, warzyw strączkowych, kukurydzy .

 

Dzieci  dostają owoce na II śniadanie –banan, jabłko, gruszka, winogrono białe ,czerwone/bezpestkowe/ brzoskwini, nektarynka, brzoskwini ufo, kaki, mango, melon, arbuz /bezpestkowy/ kiwi, pomarańcze, mandarynki ,pomelo ,owoce sezonowe/truskawka,malina,borówka,morela,śliwka,wiśnia,jeżyna,jagoda/

 

 

Woda firmy,, Piast Pol” dostępna dla dzieci  przez cały dzień

Informacja o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

 

 

 

Scroll to Top
Skip to content