Jadłospis 18 – 22.07.2022r

Jadłospis

Lp I i II śniadanie Obiad Zupa Podwieczorek
 

Poniedziałek

18.07

 

 

Śniadanie II. Makaron ryżowy  na mleku ,pieczywo mieszane z masłem ziołowym , jajko z   kukurydzą,   i szczypiorkiem, ogórek małosolny ,pomidory , herbata z cytryną. 

 Dieta-bm. Makron ryzowy na napoju orkiszowym, kanapka z masłem roślinnym ,pasta j/w                                                 Alergeny –gluten, białko mleka krowiego.                             Śniadanie II.mix owocowy

Mleko-200ml/1porcję

 

Ziemniaki puree, , kotleciki z mięsa mieszanego smażone na patelni , burak gotowany  na parze ,kapusta pekińska z cebulką, jabłkiem z jogurtem , kompot  porzeczkowy .d-b/pm-oliwa z oliwek. D-/b/ryby kotlecik z jajka

Alergeny –,jajko kurze, białko mleka

 

n.m.f.-jogurt 15g/1porcja

Zupa. Zupa z  kapusty kwaszonej z  zielonym  groszkiem , kaszą manną i natką 

Alergeny –seler, pszenica

 

Ciasto drożdżowe z kruszonką ,jabłko ,kakao na mleku modyfikowanym

Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka .

d-b/j;-placuszek bez jajka  z musem owocowym

d-b/mk-kakao na napoju migdałowym

mleko-150ml/1pocja

Wtorek

19.07

 

 Pł. Jaglane na mleku ,pieczywo mieszane z masłem ,sałata masłowa, ser żółty ,  ze szczypiorkiem  ogórek  świeży, rzodkiewka w plasterkach,  napój z syropu z miętą i cytryną

Dieta-bm.pł. jaglane na napoju orkiszowym kanapka  z masłem roślinnym, jajkiem ,rzodkiewką i ogórkiem ,mięta, .d-b/mk i jajka-bez jaja

Alergeny – białko mleka krowiego,

Śniadanie II. Owoce różne

 

Mleko-200ml/1porcję

Ziemniaki z wody na sypko, kotlety z soczewicy smażone na patelni, puree z cukinii   na parze, sur z pomidora, cebulki  z jogurtem , kompot owocowy,/dieta-bm –sur  z oliwą z oliwek

 

Alergeny –gluten ,jajko kurze, białko mleka krowiego, ,seler.

 

n.m.f.-  jogurt -15g/1porcję

Zupa  z fasolki szparagowej, kalafiora  z kaszą kuskus i  natką.

Alergeny –seler, pszenica

 

Jabłko w cieście naleśnikowym posypane  cukrem pudrem i cynamonem , mleko modyfikowane

d-b/jajka-naleśnik  z jabłkami

d-b/mk-kakao na napoju  sojowym

 

 

Alergeny-mleko krowie ,jajko, gluten

 

Mleko-150ml /1pocja

Środa

20.07

Płatki  orkiszowe na mleku, pieczywo mieszane , mozzarella ,jajko na twardo ,paski  papryki czerwonej ,sałata rzymska  , herbata owocowa z limonką.

Dieta-bm i jaja. Pł. Orkiszowe na napoju jaglanym kanapka z masłem roślinnym, i pastą, z brokuł i j/w herbata owocowa

Alergeny –, białko mleka krowiego

Śniadanie II. Mix owocowy

 

Mleko-200ml/1porcję

 

Kasza bulgur  na sypko ,klopsy z  szynki wieprzowej w sosie musztardowo-koperkowym , kalafior na parze ,sur z sałaty roszponki , pomidora , z oliwą z oliwek  ,kompot śliwkowy

 

Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka krowiego, seler, śladowe ilości orzecha

 

Barszcz biały ziemniakami , natką ,zabielana  mlekiem/d-b/mk-bez mleka/

Alergeny –gluten, jajko kurze ,białko mleka, seler,

 

Mleko-50ml/1porcję

Makaron  z  malinami i gruszką ,polany jogurtem naturalnym, herbatka.

d-b/pm-jw.-bez jogurtu..

 

Alergeny –,jajko kurze ,białko mleka .

 

n.m.f.-120ml/1porcja

 

Czwartek

21.07

Pł gryczane  na mleku, pieczywo mieszane z masłem ,sałata karbowana,  szynka z kurczaka wędzonego, ogórek kwaszony ,rzodkiewka ,mięta z cytryną i imbirem.

Dieta-bm. Pł. gryczne na napoju ryżowym ,masło roślinne i j/w

Alergeny – białko mleka krowiego ,soja, seler, gorczyca

Śniadanie II. Owoce różne

Mleko modyfikowane-220ml/1porcja

Ziemniaki  puree w kształcie kulek ,kotlet z ryby mrożonej-łosoś  na parze, kapusta biała z  włoszczyzną, zasmażana masełkiem ,sur. z  marchewki, pora, jabłka z jogurtem  , kompot truskawkowy d-b/pm  oliwa z oliwek

Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka ,seler

 

n.m.f.-  jogurt -15g/1porcję

Zupa krem z cukinii,marchewki,ziemniaków z tartym imbirem , groszkiem ptysiowym  posypana prażonymi płatkami migdałów ,natka.

Alergeny –gluten, jajko kurze, orzechy, seler.

 

Placki  z jabłkiem na kefirze posypane cukrem pudrem, bawarka na mleku modyfikowanym

Dieta-bm i b/j. Placuszki na wodzie z   jabłkiem, napój migdałowy.

Alergeny –gluten, jajko kurze ,białko mleka krowiego.

 

Mleko-50ml/1porcja

Piątek

22.07

 

Płatki kukurydziane, na mleku, pieczywo mieszane z masłem pasta z twarogu, miód ,dżem ,brzoskwinia i ananas z puszki napój z rumianku z limonką  

Dieta-bm.pł kukurydziane na napoju owsianym kanapka z masłem roślinnym ,dżem ,napój  j/w

Alergeny –gluten, białko mleka krowiego.

 Śniadanie II. Mix owocowy

 

Mleko-200ml/1porcję

 

Makaron pełnoziarnisty , kuleczki z  indyka w sosie własnym, dynia gotowana na parze z czosnkiem  ,sur  z kapusty kwaszonej ,jabłka ,cebulki z oliwą z oliwek kompot  wiśniowy.

 

Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka.

 

Zupa szpinakowa z ziemniakami ,natką i jajkiem ,zabielana mlekiem

d-b/mk-bez mleka

d-b/j-bez jaja

Alergeny –jajko  kurze, białko mleka krowiego, seler,

 

Mleko-50ml/1porcję

Budyń  waniliowy  z borówką i biszkoptami, syrop z limonką.

d-b/mk-kisiel borówkowy herbatniki mini

 

 Alergeny –jajko kurze, białko mleka ,,seler.

Mleko25ml/porcja

 

Dzieci które są na diecie bezmlecznej  dostają kaszkę/ryżową wielozbożową/  bez mleczną z owocami, masło roślinne ,napoje ryżowe ,owsiane ,jaglane, orkiszowe, herbatniki mini bez dodatku jajka i mleka

Dzieci które są na diecie bez jajka dostają makaron bez jajka, herbatniki mini i potrawy robione są bez dodatku jajka.

Dzieci które są na diecie bezglutenowej dostaje wafle ryżowe i zamienniki  które nie mają  glutenu, oraz produkty bezglutenowe dostępne w żłobku /makaron ,mąka, kasza ,kaszki, płatki/

Dzieci które nie jedzą mięsa dostają  potrawy z warzyw ,jaj, ryby ,soczewicy zielonej i czerwonej, cieciorki, warzyw strączkowych, kukurydzy .

 

Dzieci  dostają owoce na II śniadanie –banan, jabłko, gruszka, winogrono białe ,czerwone/bezpestkowe/ brzoskwini, nektarynka, brzoskwini ufo, kaki, mango, melon, arbuz /bezpestkowy/ kiwi, pomarańcze, mandarynki ,pomelo ,owoce sezonowe/truskawka,malina,borówka,morela,śliwka,wiśnia,jeżyna,jagoda/

 

Woda firmy,, Piast Pol” dostępna dla dzieci  przez cały dzień

Informacja o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

 

Scroll to Top
Skip to content