Jadłospis
Lp | I i II śniadanie | Obiad | Zupa | Podwieczorek |
Poniedziałek 25.10 |
Płatki jaglane na mleku ,pieczywo mieszane z masłem , szynką z kurczaka wędzonego ogórek małosolny , napój z rumianku Dieta-bm –kanapka z masłem roślinnym, napój jaglany
d-b/j-j/w bez jajka Alergeny –gluten, jajko kurze ,białko mleka krowiego ŚniadanieII. Mix owocowy. mleko-200ml/1porcjaII
|
Ziemniaki z wody , pulpet z ryby mrożonej, w sosie chrzanowo- koperkowym , brukselka puree z włoszczyzną na parze , burak z jabłkiem i oliwą z oliwek, kompot z czereśni
Alergeny –jajko kurze ,seler. |
zupa krem z cukinii ,brokuł. ,batatów z kaszą kuskus i jogurtem naturalnym, natka.
Alergeny –gluten, seler
jogurt 20g/1porcja |
Placki na jogurecie z jabłkiem ,bananem posypane cukrem pudrem.
Napój bobovity. d-b/mk-plackina wodzie d-b/j-placki bez jaj
Alergeny –,jajko kurze gluten. biało mleka krowiego
Mleko50g/1porcja
|
Wtorek
26.10
|
Płatki kukurydziane pełnoziarniste na mleku modyfikowanym, pieczywo mieszane z masłem, rukola, pasta z mozzarelli ,jajka , fasolka biała , rzodkiewka, ogórek kwaszony ,herbata z cytryną
Dieta-b/mk -kanapka z masłem roślinnym i rzodkiewką, napój cytrynowy Alergeny –gluten ,jajko kurze, białko mleka krowiego Śniadanie II .owoce różne mleko-220ml/1porcja
|
Kasza owsiana na sypko, pulpety z indyka w sosie morelowym z koperkiem ,fasolka szparagowa żółta z oliwą na parze , sur z pomidora malinowego ,cebulką z jogurtem greckim ,kompot porzeczkowy. /dieta-b/pm -sur z oliwą z oliwek/
Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka,
jogurt 15g/1porcja
|
Kapuśniak z ziemniakami , natką
/dieta-b/pm- bez mleka/ Alergeny –białko mleka krowiego, seler
|
Ciasto piaskowe posypane cukrem pudrem ,mus bobovity, Kakao, winogrono ciemne
Alergeny –gluten ,jajko kurze, białko mleka, orzechy
d-b/mk i d-b/j inne –naleśnik z musem Mleko150g/1porcja |
Środa
27.10 |
Płatki gryczane na mleku, pieczywo mieszane z masłem ,pasta z włoszczyzny ,fasoli czerwonej awokado, pomidor ze szczypiorkiem ,sałata roszponka, mięta z limonką i miodem
dieta- b/mk – kanapka z masłem roślinnym, pasta j/w Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka krowiego. Śniadanie II .mix owocowy: mleko-200ml/1porcja
|
Ziemniaki puree ,kotleciki z jajka na parze, sos koperkowy , marchewka mini z czosnkiem gotowana na parze ,sur z , rukoli ,selera naciowego ,pomidorka koktajlowego z oliwą z oliwek, kompot śliwkowy
D-b/j-kotlet z soczewicy Alergeny –,jajko kurze, białko mleka jogurt 15g/1porcja
|
Zupa z fasolki szparagowej z groszkiem zielonym ,mleczkiem kokosowymi z makaronem ryżowym i kolendrą.
Alergeny –seler
|
Kaszka mleczna bobovity z suszonymi daktylami ,figami z polewą z jagód z tartą czekoladą bawarka na mleku modyfikowanym
Alergeny –,jajko kurze, białko mleka. Mleko150g/1porcja |
Czwartek
28.10 |
kasza manna na mleku ,pieczywo mieszane z masłem, twarożek z mango słodzony miodem napój z nektaru bobovity z cytryną i imbirem.
Dieta- b/mk i pm-. kanapka z masłem roślinnym dżemem ,napój wiśniowy Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka krowiego Śniadanie II. Mix owocowy mleko-200ml/1porcja
|
Ziemniaki puree z batatami i koperkiem, klopsy z mięsa mieszanego w sosie żurawinowym, groszek zielony , buraczki gotowane na parze ,sur z rzodkiewek, jabłka z jogurtem greckim, kompot porzeczkowy. D-b/mięsa klopsik z soczewicy
Dieta –bm . sur z oliwą z oliwek Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka krowiego, seler
jogurt 15g/1porcja |
Pomidorowa z soczewicą , papryką żółtą, ryżem kolendrą, zabielana mlekiem.
Alergeny –gluten, jajko kurze ,białko mleka krowiego, seler Mleko 50g/1porcja
|
Ciasto ,,zebra” posypane cukrem pudrem ,jogurt naturalny z czereśnią d-b/mk-napój sojowy Alergeny –gluten ,jajko kurze ,białko mleka . Jogurt 110g/1porcja |
Piątek
29.10
|
Płatki pszenne na mleku, pieczywo mieszane z masłem czosnkowym ,polędwica z kurczaka, ćwiartka jajka ze szczypiorkiem ,papryka żółta, ogórek kwaszony, kiełki lucerny herbata owocowa. Dieta –b/mk –Pieczywo mieszane z masłem roślinnym, polędwica z kurczaka , papryka czerwona, herbata owocowa Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka krowiego Śniadanie II. ,jabłko, gruszka, banan.mleko-200ml/1porcja
|
Makaron pełnoziarnisty świderki, kotlety z łososia mrożonego parze w sosie cytrynowym, szpinak świeży z czosnkiem na parze ,sur. z marchewki ,jabłka, z jogurtem greckim
kompot z owoców różnych. d-b/mięsa-klopsik z cieciorki
Alergeny –gluten ,jajko kurze, białko mleka krowiego
|
jarzynowa z ziemniakami, natką, zabielana mlekiem
Alergeny –seler Mleko50g/1porcja |
Biszkopty zapiekane z serem białym, jagodą ,polane jogurtem naturalnym, nektar bobovity z limonką.
Dieta- b/mk-biszkopty zapiekane z musem jabłkowo-cynamonowym
Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka Jogurt100g/1porcja |
Dzieci które są na diecie bezmlecznej dostają kaszkę/ryżową wielozbożową/ bez mleczną z owocami, masło roślinne ,napoje ryżowe ,owsiane ,jaglane, orkiszowe, herbatniki mini bez dodatku jajka i mleka
Dzieci które są na diecie bez jajka dostają makaron bez jajka, herbatniki mini i potrawy robione są bez dodatku jajka.
Dzieci które są na diecie bezglutenowej dostaje wafle ryżowe i zamienniki które nie mają glutenu, oraz produkty bezglutenowe dostępne w żłobku /makaron ,mąka, kasza ,kaszki, płatki/
Dzieci które nie jedzą mięsa dostają potrawy z warzyw ,jaj, ryby ,soczewicy zielonej i czerwonej, cieciorki, warzyw strączkowych, kukurydzy .
Dzieci dostają owoce na II śniadanie –banan, jabłko, gruszka, winogrono białe ,czerwone/bezpestkowe/ brzoskwini, nektarynka, brzoskwini ufo, kaki, mango, melon, arbuz /bezpestkowy/ kiwi, pomarańcze, mandarynki ,pomelo ,owoce sezonowe/truskawka,malina,borówka,morela,śliwka,wiśnia,jeżyna,jagoda/
Woda firmy,, Piast Pol” dostępna dla dzieci przez cały dzień
Informacja o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.