Jadłospis 25-29.10.21r

Jadłospis

Lp I i II śniadanie Obiad Zupa Podwieczorek
 

Poniedziałek

25.10

Płatki jaglane na mleku ,pieczywo mieszane z masłem , szynką  z kurczaka wędzonego ogórek małosolny , napój z rumianku                                                    Dieta-bm –kanapka z masłem roślinnym, napój  jaglany

d-b/j-j/w bez jajka                              Alergeny –gluten, jajko kurze ,białko mleka krowiego

ŚniadanieII. Mix owocowy.  mleko-200ml/1porcjaII

 

Ziemniaki z wody , pulpet z ryby mrożonej, w sosie chrzanowo- koperkowym , brukselka puree z włoszczyzną na parze , burak  z jabłkiem i oliwą z oliwek, kompot  z czereśni

 

Alergeny –jajko kurze ,seler.

zupa krem z cukinii ,brokuł. ,batatów z kaszą  kuskus i jogurtem naturalnym, natka.

Alergeny –gluten, seler

 

jogurt 20g/1porcja

Placki na jogurecie z jabłkiem ,bananem posypane cukrem pudrem.

Napój bobovity.

d-b/mk-plackina wodzie

d-b/j-placki bez jaj

 

Alergeny –,jajko kurze gluten. biało mleka krowiego

 

Mleko50g/1porcja

 

Wtorek

26.10

 

 

 

 Płatki kukurydziane pełnoziarniste na mleku modyfikowanym, pieczywo mieszane z masłem, rukola, pasta z mozzarelli ,jajka , fasolka biała  ,   rzodkiewka, ogórek kwaszony ,herbata  z cytryną

Dieta-b/mk -kanapka z masłem roślinnym i rzodkiewką, napój cytrynowy

Alergeny –gluten ,jajko kurze, białko mleka krowiego

Śniadanie II .owoce różne

mleko-220ml/1porcja

 

Kasza owsiana na sypko, pulpety  z indyka w sosie morelowym z koperkiem ,fasolka szparagowa żółta z  oliwą na parze , sur z pomidora malinowego ,cebulką z  jogurtem greckim ,kompot porzeczkowy. /dieta-b/pm -sur z   oliwą z oliwek/

Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka,

 

jogurt  15g/1porcja

 

Kapuśniak  z  ziemniakami , natką

 /dieta-b/pm-  bez  mleka/

Alergeny –białko mleka krowiego, seler

 

 Ciasto  piaskowe  posypane cukrem pudrem ,mus bobovity, Kakao, winogrono ciemne

Alergeny –gluten ,jajko kurze, białko mleka, orzechy

 

d-b/mk i d-b/j inne –naleśnik z musem

Mleko150g/1porcja

Środa

27.10

Płatki gryczane  na mleku, pieczywo mieszane z masłem ,pasta z włoszczyzny ,fasoli czerwonej  awokado,  pomidor  ze szczypiorkiem ,sałata roszponka, mięta z limonką i miodem

dieta- b/mk –  kanapka z masłem roślinnym, pasta j/w

Alergeny  –gluten, jajko kurze, białko mleka krowiego.

 Śniadanie II .mix owocowy:

mleko-200ml/1porcja

 

Ziemniaki puree ,kotleciki z jajka  na parze, sos koperkowy , marchewka  mini z czosnkiem  gotowana na parze ,sur z , rukoli ,selera naciowego ,pomidorka koktajlowego  z oliwą z oliwek, kompot  śliwkowy

D-b/j-kotlet z soczewicy

Alergeny –,jajko kurze, białko mleka

jogurt  15g/1porcja

 

Zupa  z fasolki szparagowej z groszkiem zielonym ,mleczkiem kokosowymi  z makaronem  ryżowym  i kolendrą.

 

Alergeny –seler

 

Kaszka mleczna bobovity  z suszonymi daktylami ,figami z polewą z jagód  z tartą czekoladą bawarka na mleku modyfikowanym

 

Alergeny –,jajko kurze, białko mleka.

Mleko150g/1porcja

Czwartek

28.10

kasza manna na mleku ,pieczywo mieszane z masłem, twarożek z  mango słodzony miodem napój   z nektaru bobovity z cytryną i imbirem.

Dieta- b/mk i pm-. kanapka z masłem roślinnym  dżemem ,napój wiśniowy

Alergeny –gluten,  jajko kurze, białko mleka krowiego

Śniadanie II. Mix owocowy

mleko-200ml/1porcja

 

Ziemniaki puree z batatami i koperkiem, klopsy z  mięsa mieszanego  w sosie żurawinowym,  groszek zielony , buraczki  gotowane na parze ,sur z rzodkiewek, jabłka z jogurtem greckim, kompot  porzeczkowy. D-b/mięsa klopsik z soczewicy

Dieta –bm . sur z oliwą z oliwek

Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka krowiego, seler

 

jogurt  15g/1porcja

Pomidorowa z soczewicą , papryką żółtą, ryżem kolendrą, zabielana mlekiem.

Alergeny –gluten, jajko kurze ,białko mleka krowiego, seler

Mleko 50g/1porcja

 

 

Ciasto ,,zebra” posypane cukrem pudrem ,jogurt naturalny  z czereśnią d-b/mk-napój sojowy

Alergeny –gluten ,jajko kurze ,białko mleka .

Jogurt 110g/1porcja

Piątek

29.10

 

Płatki pszenne na mleku, pieczywo mieszane z masłem czosnkowym ,polędwica z kurczaka, ćwiartka  jajka ze  szczypiorkiem ,papryka żółta, ogórek kwaszony, kiełki lucerny herbata owocowa.                                                     Dieta –b/mk –Pieczywo mieszane z masłem roślinnym, polędwica z  kurczaka , papryka czerwona, herbata owocowa                   Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka krowiego Śniadanie II. ,jabłko, gruszka, banan.mleko-200ml/1porcja

 

 

Makaron  pełnoziarnisty świderki, kotlety z  łososia mrożonego parze  w sosie cytrynowym, szpinak  świeży z czosnkiem na parze ,sur. z marchewki ,jabłka, z jogurtem greckim

kompot z owoców różnych.

d-b/mięsa-klopsik z cieciorki

 

Alergeny –gluten ,jajko kurze, białko mleka krowiego

 

jarzynowa z ziemniakami, natką, zabielana mlekiem

 

Alergeny –seler

Mleko50g/1porcja

Biszkopty zapiekane  z serem białym, jagodą ,polane jogurtem  naturalnym, nektar bobovity z limonką.

 

Dieta- b/mk-biszkopty zapiekane z musem jabłkowo-cynamonowym

 

 

Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka

Jogurt100g/1porcja

Dzieci które są na diecie bezmlecznej  dostają kaszkę/ryżową wielozbożową/  bez mleczną z owocami, masło roślinne ,napoje ryżowe ,owsiane ,jaglane, orkiszowe, herbatniki mini bez dodatku jajka i mleka

Dzieci które są na diecie bez jajka dostają makaron bez jajka, herbatniki mini i potrawy robione są bez dodatku jajka.

Dzieci które są na diecie bezglutenowej dostaje wafle ryżowe i zamienniki  które nie mają  glutenu, oraz produkty bezglutenowe dostępne w żłobku /makaron ,mąka, kasza ,kaszki, płatki/

Dzieci które nie jedzą mięsa dostają  potrawy z warzyw ,jaj, ryby ,soczewicy zielonej i czerwonej, cieciorki, warzyw strączkowych, kukurydzy .

 

Dzieci  dostają owoce na II śniadanie –banan, jabłko, gruszka, winogrono białe ,czerwone/bezpestkowe/ brzoskwini, nektarynka, brzoskwini ufo, kaki, mango, melon, arbuz /bezpestkowy/ kiwi, pomarańcze, mandarynki ,pomelo ,owoce sezonowe/truskawka,malina,borówka,morela,śliwka,wiśnia,jeżyna,jagoda/

 

 

Woda firmy,, Piast Pol” dostępna dla dzieci  przez cały dzień

Informacja o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Scroll to Top
Skip to content