Dieta dziecka podczas infekcji układu oddechowego
Dieta powinna być przede wszystkim łatwostrawna z dużą zawartością warzyw i owoców. Należy pamiętać, że podczas choroby apetyt jest dużo mniejszy i jest to jak najbardziej naturalne zjawisko. Najważniejsze, żeby dziecko dużo piło, w celu uzupełnienia płynów utraconych w wyniku gorączki i kataru. Serwowane pożywienie i napoje powinny mieć temperaturę pokojową. W przypadku bólu gardła zalecane są posiłki w formie półpłynnej.
Na czas infekcji warto wprowadzić do jadłospisu dziecka spore ilości kaszy jaglanej, którą można podawać zarówno z warzywami, jak i z owocami. Zmniejszając stan zapalny błon śluzowych równocześnie leczy katar. Jest również bardzo dobra na odporność, to bogactwo witamin: B1, B2, B6, żelaza i miedzi. Jako jedyne zboże działa alkalizująco na organizm.
Niektórzy twierdzą, że dziecku, które ma katar, nie powinno podawać się mleka i jego przetworów oraz bananów. Nabiał niskiej jakości i banany zwiększają bowiem wydzielanie śluzu, dlatego zdecydowanie nie są przy katarze wskazane.
Najlepiej przygotować domowej roboty jogurt naturalny i dobrej jakości mleko, doprawione do smaku cynamonem lub miodem, zwłaszcza gdy gardło jest wysuszone i występuje suchy kasze
Banana w niewielkiej ilości, można podać ze wspomnianą wcześniej kaszą jaglaną, znaną z właściwości odśluzowujących.
Częstym infekcjom sprzyja dieta bogata w cukier, który niekorzystne zmienia florę bakteryjną w jelitach, stanowiąc świetną pożywkę dla bakterii chorobotwórczych, pasożytów przewodu pokarmowego oraz grzybów. Należy ograniczyć lub najlepiej wykluczyć w diecie chorującego dziecka słodycze oraz inne produkty spożywcze z dużą zawartością cukru jak słodkie płatki śniadaniowe, napoje owocowe i jogurty smakowe.