Jadłospis
Lp | I i II śniadanie | Obiad | Zupa | Podwieczorek |
poniedziałek 02.05 |
Pł. kukurydziane na mleku, bułka z masłem, dżem, jabłko ,napój z świeżej mięty.
Alergeny – ,białko mleka krowiego. Śniadanie II . jabłko Mleko20oml/1porcja |
Ziemniaki z wody .łosoś na parze z ziołami ,dynia na parze ,ogórek kwaszony ,napój z mięty świeżej i wody.
Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka Jogurt15ml/1porcje |
Zupa brokułowa z ryżem ,zabielana mlekiem,
Alergeny –seler, białko mleka Mleko20ml/1porcja |
Bułka z musem jabłkowym słodzonym dżemem,kakao.
Alergeny –gluten ,jajko kurze,
|
Środa
04.05 |
Pł. Jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata masłowa, pasta z pieczonych warzyw z papryką pieczoną żółtą, awokado ,mozzarellą , posypana szczypiorkiem, ogórek świeży w słupkach, rumianek z cytryną.
Dieta-bm. kanapka z masłem roślinnym, pasta warzywna j/w bez mozzarelli, napój ryżowy Alergeny –gluten , białko mleka krowiego. śniadanie II. Mix owocowy Mleko-200ml/1pocja |
Ziemniak puree z koperkiem ,kotlecik pożarski smażony na patelni ,marchewka z groszkiem ,sur z rzodkwi białej, jabłka z jogurtem greckim, kompot z owoców
mieszanych Alergeny –jajko kurze, gluten ,białko mleka
|
Barszcz czerwony z ryżem jaśminowym z natką i koperkiem ,zabielany mlekiem
Alergeny –,jajko kurze ,seler Mleko-50ml/1porcja |
Jogurt naturalny z truskawką ,herbatniki ,chrupki kukurydziane /d-b/mk; d-b/pm ;d-b/j- napój migdałowy z truskawką herbatniki mini.
mleko-130ml/1porcja Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka .
|
Czwartek
05.05 |
Kakao na mleku modyfikowanym , pieczywo mieszane z masłem sałatą roszponka ,szynka z kurczaka wędzonego ,jajko na twardo ze szczypiorkiem ,,pomidor ,ogórek świeży
Dieta-bm. kanapka z masłem roślinnym d-b/j-bez jaj,napój owsiany Alergeny –gluten ,białko mleka krowiego, jajko kurze Mleko-220ml/1pocja
śniadanie II. Mix owocowy
|
Ryż czerwony na sypko, pulpety z ryby na parze w sosie morelowym , marchewka z ziołami prowansalskimi sur . z sałaty masłowej ,cebulki ,dymki z jogurtem greckim, kompot z brzoskwini /dieta-bm- oliwa z oliwek/
Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka m.p.f.-15ml/1porcja
|
Zupa krem z brokuł i kalafiora z groszkiem ptysiowym
i jogurtem naturalnym /d-b/pm-bez jogurtu/ Alergeny –,białko mleka, seler
m.p.f.-15ml/1porcja |
Kaszka bobovity z ananasem z puszki ,mleko
d-b/mk-napój migdałowy
Alergeny –gluten, białko mleka krowiego, orzechy.
Mleko-150ml/1porcja |
Piątek
06.05
|
Płatki pszenne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, z soczewica ,brokuł ,jajko, plasterek pomidora ,szczypiorek , rukola z melonem , napój z cytryny i imbiru
Dieta-bm. bułka z masłem roślinnym, pasta j/w ,napój ryżowy Alergeny –gluten ,białko mleka krowiego. Mleko-200ml/1pocja śniadanie II. Owoce różne
|
Makaron z gulaszem z mięsa –schab w sosie morelowym , burak zasmażana masełkiem. sur z ogórka świeżego ,rzodkiewki z jogurtem greckim, kompot z owoców mieszanych. .
Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka krowiego.
|
Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami i natką ,zabielana mlekiem kokosowym
Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka krowiego, seler. Mleko-50ml/1porcja |
Sernik z brzoskwinką na biszkoptach posypany płatkami migdałowymi. ,napój z syropu z cytryną.//d-bm;d-b/j-mus brzoskwiniowy z herbatnikami posypany migdałami, syrop z wodą
Alergeny – białko mleka krowiego.
|
Dzieci które są na diecie bezmlecznej dostają kaszkę/ryżową wielozbożową/ bez mleczną z owocami, masło roślinne ,napoje ryżowe ,owsiane ,jaglane, orkiszowe, herbatniki mini bez dodatku jajka i mleka
Dzieci które są na diecie bez jajka dostają makaron bez jajka, herbatniki mini i potrawy robione są bez dodatku jajka.
Dzieci które są na diecie bezglutenowej dostaje wafle ryżowe i zamienniki które nie mają glutenu, oraz produkty bezglutenowe dostępne w żłobku /makaron ,mąka, kasza ,kaszki, płatki/
Dzieci które nie jedzą mięsa dostają potrawy z warzyw ,jaj, ryby ,soczewicy zielonej i czerwonej, cieciorki, warzyw strączkowych, kukurydzy .
Dzieci dostają owoce na II śniadanie –banan, jabłko, gruszka, winogrono białe ,czerwone/bezpestkowe/ brzoskwini, nektarynka, brzoskwini ufo, kaki, mango, melon, arbuz /bezpestkowy/ kiwi, pomarańcze, mandarynki ,pomelo ,owoce sezonowe/truskawka,malina,borówka,morela,śliwka,wiśnia,jeżyna,jagoda/
Woda firmy,, Piast Pol” dostępna dla dzieci przez cały dzień
Informacja o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.