Jadłospis 18-22.01.21r

Jadłospis

Lp I i II śniadanie Obiad Zupa Podwieczorek
 

Poniedziałek

       18.01

Płatki ryżowe na mleku ,pieczywo mieszane z masłem ,pasta z sera białego ,kukurydzy,awokado z ogórkiem kwaszonym i pomidorki koktajlowe ,napój z imbiru i rumianku   Dieta-bm. napój jaglany,   pasta j.w bez sera białego                                                               Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka,   

 Śniadanie II.mix owocowy

Mleko 200ml/1porcję

 

Puree z   ziemniaków, kotleciki z  mięsa mieszanego na parze w sosie porowo-koperkowym  bakłażan  z włoszczyzną puree ,sur marchwi ,rzodkwi białej, jabłka z  jogurtem greckim, kompot owocowy.

 

Alergeny –gluten ,jajko kurze ,białko mleka.

 

 

  jogurt -20g/1porcję

 

Zupa  z brokuł z kaszą  kuskus natką

 

Alergeny –gluten, jajko kurze ,białko mleka krowiego

 

Placki   z jabłkiem, posypane cukrem pudrem ,banan, bawarka .

 

 

Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka krowiego

Mleko20ml/1porcja

Wtorek

19.01

Zacierki z mąki jaglanej, na mleku, pieczywo mieszane z masłem ,pasta z cieciorki  z groszkiem zielonym ,włoszczyzną z ziołami paseczki z papryki żółtej ,ogórka świeżego, rzodkiewki,                                                                                                                                                                      napój z cytryną i miętą

D-b/pm-masło roślinne ,pasta j/w

Alergeny –gluten ,jajko kurze, białko mleka krowiego

Śniadanie II. Owoce różne

Mleko 200ml/1porcję

 

Risotto z  ryżu z mięsem /filet z indyka/ bukietem warzyw kolorowych z pomidorami suszonymi  ,sur  z ogórka kwaszonego z jabłkiem, koperkiem i oliwą z oliwek ,kompot  wiśniowy

 

 

Alergeny –gluten ,jajko kurze ,białko mleka krowiego, seler

 

 

Barszcz czerwony z ziemniakami , zabielany mlekiem, natka

d-bm-bez mleka

Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka krowiego, seler

Mleko -20ml /na 1porcję

Kaszka bobovity z  malinką,kakii jogurtem naturalnym,  ,napój z cytryny

d-b/mk-bez jogurtu

 

Alergeny –gluten ,jajko kurze, białko mleka

Mleko150g/1porcja

Jogurt-20g/1porcja

Środa

20.01

Płatki żytnie na mleku, pieczywo mieszane z masłem ,sałata rukola i roszponka z melonem ,szynka z kurczaka.  ,plasterek pomidora  posypany  szczypiorkiem ,herbatka  z miodem i cytryną

Dieta-b/pm. Masło roślinne i j/w

Mleko 200ml/1porcję

Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka krowiego

Śniadanie II. Owoce mieszane

 

Ziemniaki z wody, kotlety z ryby mrożonej – łosoś w sosie chrzanowym- koperkowym, bukiet warzyw zielonych/cukinia, brokuł, kalarepka/ na parze, sur z papryki czerwonej ,cebulki  ,jabłka z oliwą z oliwek ,kompot owocowy.

 

Alergeny –gluten ,jajko kurze, białko mleka

 

 

 

Zacierkowa j z  groszkiem zielonym i ,zabielana mlekiem kokosowym, kolendra

d-b/j zacierki bez jaj

 

 

Alergeny –gluten ,jajko kurze, seler.

Mleko20ml/1porcja

Ryż  jaśminowy z musem  z jagód , mango ,kaki, kakao na mleku

 

.Alergeny –gluten, białko mleka krowiego

 

Mleko150ml/1porcje

 

 

Czwartek

21.01

Płatki kukurydziane  na mleku ,pieczywo mieszane z masłem ser  żółty  mierzwiony pomidor  ze szczypiorkiem, napój z miodu z cytryną i imbirem

Dieta-bm. Bułka z masłem roślinnym ,pasta z jaj z brokułami i czosnkiem, napój

d-b/j-j/e bez jajka

Alergeny –gluten ,jajko kurze, białko mleka krowiego

Śniadanie II .owoce różne

 

Mleko 200ml/1porcję

 Kasza gryczana biała, pulpety z mięsa mieszanego w sosie melonowo- koperkowym dynia  gotowana  na parze  ,sur z rzodkiewek i jabłka , z jogurtem greckim ,kompot truskawkowy./dieta-bm-sur z oliwą z oliwek/.

 

Alergeny –białko mleka krowiego,

  jogurt -20g/1porcję

Kalafiorowa z ziemniakami ,natką zabielana jogurtem naturalnym

 jogurt -20g/1porcję

 

Alergeny –seler

 

Naleśniki z mąki ryżowej  i pszennej z serem białym i polewą z przecieru z bobovity z jogurtem naturalnym ,napój z syropu

d-bm-naleśnik na wodzie z musem owocowym

d-b/j / b/pszenicy-wafle kukurydziane przekładane serkiem owocowym lub owocami

mleko do  naleśników50g/1porcję

Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka krowiego

jogurt 100g/1porcję

 

 

Piątek

22.01

 

Makaron ryżowy na mleku ,pieczywo mieszane z masłem , pasztet z soczewicy z włoszczyzną, z czarnymi oliwkami, herbata z cytryną

Dieta-bm. Masło roślinne ,pasztet  j/w

Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka krowiego.

Śniadanie II mix owocowy

Mleko 200ml/1porcję

ziemniaki z wody z koperkiem  ,kotlecik z jajka na parze  ,fasolka zielona gotowany na parze  , sur.  Selera i marchewki ,rodzynek z jabłkiem i jogurtem greckim , kompot śliwkowy./dieta –bm- oliwa z oliwek/d-bj-kotlet z soczewicy /

 

Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka krowiego

Jogurt -20g/1porcja

Ryżanka z warzywami/kalafior, brokuły ,brukselka/ i natką zabielana mlekiem. .

 

Alergeny – białko mleka krowiego

Mleko -20ml /na 1porcję

Ptasie mleczko z sera białego z gorzką czekoladą , biszkopty bawarka

d-bm-mus z bakali  i jabłka

mleko do twarożku 20g na 1porcję

Alergeny –,jajko kurze ,białko mleka krowiego

 

Mleko120ml/1porcje

Dzieci które są na diecie bezmlecznej  dostają kaszkę/ryżową wielozbożową/  bez mleczną z owocami, masło roślinne ,napoje ryżowe ,owsiane ,jaglane, orkiszowe, herbatniki mini bez dodatku jajka i mleka

Dzieci które są na diecie bez jajka dostają makaron bez jajka, herbatniki mini i potrawy robione są bez dodatku jajka.

Dzieci które są na diecie bezglutenowej dostaje wafle ryżowe i zamienniki  które nie mają  glutenu, oraz produkty bezglutenowe dostępne w żłobku /makaron ,mąka, kasza ,kaszki, płatki/

Dzieci które nie jedzą mięsa dostają  potrawy z warzyw ,jaj, ryby ,soczewicy zielonej i czerwonej, cieciorki, warzyw strączkowych, kukurydzy .

 

Dzieci  dostają owoce na II śniadanie –banan, jabłko, gruszka, winogrono białe ,czerwone/bezpestkowe/ brzoskwini, nektarynka, brzoskwini ufo, kaki, mango, melon, arbuz /bezpestkowy/ kiwi, pomarańcze, mandarynki ,pomelo ,owoce sezonowe/truskawka,malina,borówka,morela,śliwka,wiśnia,jeżyna,jagoda/

 

 

Woda firmy,, Piast Pol” dostępna dla dzieci  przez cały dzień

Informacja o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

 

Scroll to Top
Skip to content