Poniedziałek 05.09.2022
Śniadanie I i II
Kasza kukurydziana na mleku.
Kanapka z chleba razowego z masłem i wędliną drobiową i z ogórkiem świeżym.
Woda z sokiem malinowym.
Diety – kaszki b/m owocowe , masło flora light,
II – jabłka, banan
A – gluten ,mleko (w tym laktoza), seler, jaja, gorczyca
I faza obiadu ( drugie danie)
Ziemniaki z koperkiem.
Paluszek z mięsa mieszanego (filet z kurczaka, szynka w.).
Dynia na jarzynę.
Surówka z kapusty czerwonej z marchewką i jabłkiem skropiona olejem rzepakowym.
Kompot owocowy.
A – jaja, gluten
II faza obiadu ( pierwsze danie)
Ryżanka na bukiecie warzyw z natką pietruszki i oliwą z oliwek.
A – seler
Podwieczorek
Shake z borówką amerykańską na bazie jogurtu greckiego z chrupkami kukurydzianymi.
Woda.
D –przecierek gerber, chrupki kukurydziane , woda
A – mleko (w tym laktoza)
Wtorek 06.09.2022
Śniadanie I i II
Ryż biały na mleku.
Kanapka z chleba pszennego z masłem i krążkami sera mozzarella z pomidorem
Lemoniada (mięta saszetki, cytryna, cukier).
Diety – Kaszki b/m owocowe, masło flora light, szynka z kurczaka
II – jabłka, śliwka
A – gluten , mleko (w tym laktoza)
I faza obiadu ( drugie danie)
Kluseczki kładzione (mąka 450, jaja).
Gulasz z mięsa wołowo – wieprzowego z cebulką z dodatkiem chrzanu.
Cukinia krojona w kostkę na jarzynę.
Surówka z buraczków z ogórkiem kiszonym i jabłkiem z olejem rzepakowym.
Kompot z czarnej porzeczki.
A – jaja, gluten
II faza obiadu ( pierwsze danie)
Zupa cygańską z ziemniakami z natką pietruszki i oliwą z oliwek (marchew, seler, pietruszka, por, fasola żółta).
A – seler
Podwieczorek
Twarożek malinowy, napój wieloowocowy.
Diety – mus w tubce , chrupki kukurydziane
A – jaja, mleko ( w tym laktoza), gluten
Środa 07.09.2022
Śniadanie I i II
Płatki gryczane pełnoziarniste na mleku.
Kanapeczki z bułki z masłem i ziołowym twarożkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewka.
Herbata owocowa.
Diety – masło flora light, polędwica z kurczaka
II – jabłka, nektarynka
A – gluten, mleko (w tym laktoza)
I faza obiadu ( drugie danie)
Kotlet ziemniaczany ze szczypiorkiem.
Sosik tzatziki z rzodkiewką, ogórkiem świeżym, szczypiorkiem.
Kapusta włoska duszona z koperkiem.
Surówka z marchewki z jabłkiem i olejem rzepakowym.
Kompot ze śliwki.
A – jaja, gluten (pszenica)
II faza obiadu ( pierwsze danie)
Zupa szpinakowa z tartym jajkiem z kleksem jogurtu naturalnego i natką pietruszki. (marchew młoda, seler, pietruszka, por)
Diety – b/ jogurtu
A – seler, jaja, gluten,
mleko (w tym laktoza)
Podwieczorek
Ciasto z wiśniami posypane cukrem pudrem.
Kakao.
D – placek z musem wiśniowym
A – jaja, gluten, mleko ( w tym laktoza)
Czwartek 08.09.2022
Śniadanie I i II
Mleko miodowe do picia.
Kanapeczki z pieczywa mieszanego z masłem i pastą z jaja ze szczypiorkiem i wiórkami papryki czerwonej.
Woda z sokiem owocowym.
Diety – masło flora light, polędwica z kurczaka
II – jabłka, gruszka
A – gluten, mleko (w tym laktoza), jaja
I faza obiadu ( drugie danie)
Makaron pełnoziarnisty z natką pietruszki.
Potrawka drobiowa (filet z kurczaka ) w sosie koperkowym.
Marchewki mini na jarzynę polane masłem.
Surówka z kalarepki z jabłkiem w sosie jogurtowym.
Kompot z wiśni.
A – jaja, gluten, mleko (w tym laktoza)
II faza obiadu ( pierwsze danie)
Barszcz czerwony z ziemniakami z natką pietruszki i olejem rzepakowym.
A – seler, mleko (w tym laktoza)
Podwieczorek
Deserek z kaszy manny na mleku polany musem truskawkowym.
Diety– deserek b/m z kaszy manny polany syropem pomarańczowym.
A – mleko ( w tym laktoza)
Piątek 09.09.2022
Śniadanie I i II
Płatki jaglane na mleku.
Kanapeczki z bułki z pasztetem warzywnym z ogórkiem kiszonym.
Herbata czarna z cytryną.
Diety – masło flora light,
II – jabłka, brzoskwinia
A – gluten, mleko (w tym laktoza), jaja
I faza obiadu ( drugie danie)
Ziemniaki z koperkiem.
Talarki rybne z mintaja.
Różyczki kalafiora na jarzynę.
Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, jabłkiem i jogurtem nat.
Kompot z owoców mieszanych.
A –gluten, ryba, jaja
II faza obiadu ( pierwsze danie)
Zupa pomidorowa z drobnym makaronem zabielana śmietaną 12%.
A – seler, mleko (w tym laktoza)
Podwieczorek
Koktajl mleczny z owocami suszonymi. Woda źródlana
Diety – przeciery gerber, woda źródlana
A – mleko ( w tym laktoza)
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)
<a href=”https://pl.freepik.com/darmowe-zdjecie/widok-z-przodu-kompozycja-owocowa-sliwki-jablka-i-mandarynki-na-bialej-przestrzeni_13536134.htm#page=4&query=jab%C5%82ka&position=34&from_view=search”>Obraz autorstwa KamranAydinov</a> na Freepik