Jadłospis- 5-9.12.2022

Poniedziałek 05.12.2022

Śniadanie  I i II

Ryż brązowy na mleku.
Pieczywo mieszane – bułka, chleb pszenny z masłem i polędwicą drobiową z kurczaka z pomidorem.
Mięta do picia.
Diety- Masło flora light
II- jabłka
A – gluten(żyto), mleko w tym (laktoza)

I faza obiadu ( drugie danie)

Ziemniaki z wody z koperkiem.
Pałeczki mielone z mięsa wieprzowego.
Kalafior na jarzynę polany masłem.
Surówka z ogórka kiszonego z jabłkiem, cebulką i olejem rzepakowym.
Kompot wiśniowy.
A – jaja, gluten (pszenica)

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Zupa z dyni z imbirem i kaszą jaglaną z natką pietruszki i olejem rzepakowym – marchew, seler, pietruszka, por
A – seler

Podwieczorek

Truskawkowy koktajl na bazie jogurtu naturalnego, biszkopty. Woda
Diety – deserek truskawkowy, biszkopty
A – mleko w tym (laktoza)

Wtorek 06.12.2022

Śniadanie  I i II

Kasza perłowa na mleku.
Mini kanapeczki z chleba pszennego z masłem pastą warzywną z cieciorki z sezamem i ogórkiem kiszonym. Herbata malinowa.
Diety- Masło flora l. kaszka b/m
II-Jabłka, gruszki
A – gluten(żyto, pszenica), mleko w tym (laktoza)

I faza obiadu ( drugie danie)

Puree ziemniaczane z koperkiem.
Kulka pieczona z mięsa wieprzowego- szynka w.
Brokuł na jarzynkę polany masłem.
Sałatka z pomidorów ze szczypiorkiem i cebulką. Kompot wieloowocowy.
A – jaja, gluten (pszenica)

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Zupa jarzynowa z kluseczkami z natką pietruszki i oliwą z oliwek ( brokuł, fasola żółta, kukurydza, marchew, seler, pietruszka, por) i szczypiorkiem
A – seler, gluten (pszenica)

Podwieczorek

Deser twarogowy z maliną przekładany herbatnikiem polany musem malinowym. Napój owocowy.
Diety – Mus malinowy z herbatnikiem. Woda
A – gluten (pszenica), mleko w tym (laktoza)

Środa 07.12.2022

Śniadanie  I i II

Płatki kukurydziane na mleku bułka z masłem i wiórkami jajka z pomidorem i szczypiorkiem.
Rumianek
Diety- Kaszka b/m. .Masło flora light
II- jabłka, banany
A – gluten(żyto, pszenica), mleko w tym (laktoza), jaja

I faza obiadu ( drugie danie)

Kasza gryczana
Gulasz drobiowy z cebulką.
Marchewki juniorki z masełkiem.
Surówka Colesław – kapusta biała z marchewką, cebulką z dodatkiem śmietany 12 %.
Kompot z czarnej porzeczki.
A – jaja, gluten (pszenica)

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Barszcz czerwony ziemniakami, natką pietruszki i oliwą z oliwek zabielany śmietaną – marchew, seler, pietruszka, por
A – seler, mleko w tym (laktoza)

Podwieczorek

Ciasto czekoladowo – bananowe (mąka 450, jaja, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kakao, banany).
Napój owocowy.
Diety- placek z banana.
A – gluten (pszenica), jaja

Czwartek 08.12.2022

Śniadanie  I i II

Kluski lane na mleku.
Pieczywo mieszane z masłem i twarożkiem z puree z marchewki.
Herbatka z owoców leśnych.
Diety-Masło flora light, kaszka b/m
II-jabłka, kiwi
A – gluten (żyto, pszenica ), mleko w tym (laktoza)

I faza obiadu ( drugie danie)

Kotlet ziemniaczany.
Fasolka szparagowa zielona na jarzynkę polana masłem. Surówka królewska z (kap. Pekińska, rzodkiewka, włoszczyzna,) i z oliwą z oliwek i szczypiorkiem.
Kompot ze śliwki.
A – jaja, gluten (pszenica), gorczyca

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Zbójnicka zupa z papryką, z pomidorami, czosnkiem i makaronem z oliwą z oliwek i natką pietruszki (marchew, seler, pietruszka, por)
A – seler, gluten (pszenica)

Podwieczorek

Deserek mleczny z kaszy manny polany sosem truskawkowym.
Diety – deserek b/m j. w.
A -mleko w tym (laktoza)

Piątek 09.12.2022

Śniadanie  I i II

Makaron pełnoziarnisty na mleku.
Pieczywo mieszane z masłem i serem żółtym z czerwoną papryką.
Lemoniada.
Diety- Kaszka b/m., Masło flora light –wędlina
II – jabłka , winogrona białe bezpestkowe
A – gluten(żyto, pszenica), mleko w tym (laktoza), soja, seler, gorczyca

I faza obiadu ( drugie danie)

Kasza jaglana.
Ryba (mintaj) w sosie koperkowym.
Buraczki na jarzynkę z dodatkiem masła.
Surówka z kalarepki z jogurtem nat. i szczypiorkiem.
Kompot truskawkowy.
A – jaja, gluten (pszenica), ryba

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Kartoflanka na bukiecie warzyw z natką pietruszki i olejem rzepakowym.
A – seler

Podwieczorek

Shake na bazie jogurtu naturalnego z kawałkami ananasa. Woda
Diety- przeciery mango. Woda
A – mleko w tym (laktoza)

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października  2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

Obraz autorstwa <a href=”https://pl.freepik.com/darmowe-wektory/plaska-kolekcja-plikow-cookie-piernika_11330855.htm#query=pierniczki&position=4&from_view=search&track=sph”>Freepik</a>

Scroll to Top
Skip to content