DATA | ŚNIADANIE | OBIAD | ZUPA | PODWIECZOREK |
22.08
2022 (PON) |
Makaron na mleku modyfikowanym, wafle kukurydziane z masłem, szynka, plasterki pomidora (dieta: masło roślinne flora/)
Woda z cytryną II śniadanie: jabłka, gruszki |
I faza: Kasza gryczana, gulasz drobiowy z koperkiem
Jarzynka gotowana: kapusta czerwona Surówka: seler z jabłkiem i jogurtem naturalnym (dieta: oliwa z oliwek) Woda z sokiem malinowym |
II faza: Zupa ogórkowa z warzywami i ziemniakami z natką, zabielona śmietaną (dieta: bez śmietany) | Puch twarożkowy z bananem
dieta: Deser owocowy
|
Alergeny | gluten (pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą), | gluten (pszenica, żyto), | seler, mleko (łącznie z laktozą) | mleko (łącznie z laktozą,) |
23.08
2022 (WTO) |
Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, krążki rzodkiewki (dieta: masło roślinne flora/ szynka)
Woda z pomarańczami II śniadanie: jabłka, banany |
I faza: Ziemniaki z koperkiem, pulpety wieprzowe w sosie natkowym
Jarzynka gotowana: różyczki kalafiora Surówka: pomidor z olejem z pestek winogron Woda z sokiem porzeczkowym |
II faza: Krupnik z warzywami i kaszą perłową z natką | Zapiekanka ryżowa z jabłkami |
Alergeny | gluten (pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą), | gluten (pszenica), jaja, | seler, gluten (pszenica), | |
24.08
2022 (ŚRO) |
Kawa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z jajka ze szczypiorem, plasterki ogórka (dieta: masło roślinne flora/szynka drobiowa)
Herbata owocowa II śniadanie: jabłka, melony |
I faza: Kasza jaglana, kotlet z mintaja
Jarzynka gotowana: marchew junior Surówka: mizeria z jogurtem i koperkiem (dieta: oliwa z oliwek) Kompot wiśniowy |
II faza: Kapuśniak z warzywami i ziemniakami z natką i majerankiem | Koktajl na bazie jogurtu naturalnego z truskawkami i morelami
dieta: Kisiel z truskawek i moreli |
Alergeny | gluten (pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą), jaja | gluten (pszenica, żyto ), jaja, ryby, mleko (łącznie z laktozą) | seler, | mleko (łącznie z laktozą |
25.08
2022 (CZW) |
Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z brzoskwiniami (dieta: masło roślinne flora/szynka)
Woda z limonką II śniadanie: jabłka, winogrona jasne bezpestkowe |
I faza: Ziemniaki z koperkiem, klopsiki drobiowo-wołowe w sosie jarzynowym
Jarzynka: różyczki brokułów Surówka: buraczki z jabłkiem i oliwą z oliwek Kompot porzeczkowy |
II faza: Zupa pomidorowa z warzywami i ryżem z natką | Makaron z polewą jogurtowo-owocową (maliny, brzoskwinie)
dieta: Makaron z polewą owocową (malina, brzoskwinia)
|
Alergeny | gluten (pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą) | gluten (pszenica), jaja, | seler, | mleko (łącznie z laktozą), gluten (pszenica), jaja |
26.08
2022 (PTK) |
Zacierki na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z pieczonego bakłażana i papryki czerwonej z koperkiem, plasterki ogórka kiszonego (dieta: masło roślinne flora/)
Woda z sokiem malinowym II śniadanie: jabłka, arbuz |
I faza: Ziemniaki z koperkiem kotlet z dorsza
Jarzynka gotowana: fasolka szparagowa zielona Surówka: kapusta pekińska z marchewką i jabłkiem z oliwą z oliwek Kompot wieloowocowy |
II faza: Zupa porowa z warzywami i kaszą kukurydzianą z natką | Maślanka z czereśniami, biszkopty
dieta: Kasza jaglana z musem z czereśni
|
Alergeny | mleko (łącznie z laktozą) ,gluten (pszenica), jaja | gluten (pszenica), jaja, ryby | seler, | mleko (łącznie z laktozą), gluten (pszenica), jaja |
Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczne owocowe i kleiki bezmleczne.
Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).