Żłobek nr 1

jadłospis dekadowy 17 – 28 V 2021r

 

DATA

ŚNIADANIE I i II I faza obiadu

DRUGIE DANIE

ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek

17 V 2021r

 

 

 

Płatki kukurydziane pełnoziarniste  na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie(gluten) z masłem (laktoza), wiórkami z sera żółtego (laktoza) i plasterkami pomidora malinowego posypane szczypiorkiem, herbata z imbirem

II śniadanie: Mango, gruszki, kiwi, woda

 

Wołowe w sosie pomidorowym zagęszczonym  mąką pszenną (gluten),  kasza gryczana (gluten)  z koperkiem, bukiet warzyw gotowanych na parze (kalafior, brokuł, fasolka żółta),  surówka  z marchewki z olejem z pestek winogron, kompot  jabłkowy z cynamonem Zupa z fasolki zielonej z ziemniakami (seler) i natką

 

 

 

 

Budyń kakaowy  polany sosem wiśniowym, wafle ryżowe i kukurydziane, woda

 

 

Wtorek

18 V 2021r

Płatki owsiane (gluten)  na mleku (laktoza),  pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem (laktoza) sałatą karbowaną szynką wieprzową  i ogórkiem świeżym posypane kiełkami słonecznika, herbatka z dodatkiem pomarańczy

II śniadanie: Jabłka,  winogrona zielone, woda

Kotlet rybny z dorsza (ryba, jaja, gluten) ziemniaki pieczone posypane koperkiem, kukurydza gotowana na parze polana florą light, surówka z kapusty kiszonej z marchewką, jabłkiem i olejem z pestek winogron,  kompot z kiwi i truskawki ze świeżą miętą Zupa krem z dyni z soczewicą czerwoną (seler) i natką zasypana kaszą manna (gluten) Naleśniki z mąki pszenno – gryczanej z dżemem brzoskwiniowo – malinowym  polane jogurtem naturalnym (gluten, jaja, laktoza), woda

 

Środa

19 V 2021r

 

 

 

Kakao  na mleku (laktoza) , pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem (laktoza) serkiem białym (laktoza), wiórkami rzodkiewki, papryki czerwonej i dymką

II śniadanie:  Winogrona czerwone, jabłka, woda

Filet z kurczaka polany sosem śmietanowo – musztardowym (gluten), ziemniaki puree, kalafior gotowany na parze, surówka z pora, marchewki i koperku z oliwką, kompot morelowo-gruszkowy Pomidorowa z ryżem  (seler)  i natką zabielona mlekiem kokosowym

 

Drożdżowe z rodzynkami i kruszonką (jaja, gluten, drożdże), woda z limonką i cytryną z dodatkiem świeżej mięty

 

Czwartek

20 V 2021r

 

 

 

Płatki jęczmienne błyskawiczne (gluten)  na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem (laktoza) cykorią kolorową ,  jajecznica (jaja) ze szczypiorkiem, herbatka z owoców leśnych

II śniadanie: Brzoskwinie, banany, woda

Rolada z łososia (ryba, jaja, gluten), makaron – rurki, szpinak duszony z czosnkiem, surówka z pomidorów malinowych ze świeżą bazylią i olejem z pestek winogron,  kompot ananasowo – jabłkowy Kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami i koperkiem (seler)

 

Sałatka owocowa podana z nasionami chia (ananas, truskawka, kiwi, pomarańcze, winogrona czerwone, borówki),  woda

 

 Piątek

21 V 2021r

 

 

 

Makaron gwiazdki (gluten, jaja) na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem (laktoza),  pastą z fasolki zielonej, dyni, kukurydzy i  pomidora, herbatka z cytryną

II śniadanie:  Banany, jabłka, woda

Kotlet sojowy (jaja, gluten, soja) polany sosem chrzanowym (gluten)  podany z  kaszą jaglaną BIO, buraczki gotowane na parze,  mizeria w sosie śmietanowo (laktoza)-koperkowym, kompot z czarnej porzeczki i czereśni

 

 

Zupa krem z selera naciowego i cukinii z ziemniakami  i natką (seler) posypana pestkami słonecznika

 

 

Koktajl truskawkowy na bazie maślanki, chrupki kukurydziane

 

 

 

 

 

 

 

DATA ŚNIADANIE I i II I faza obiadu

DRUGIE DANIE

ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek

24 V 2021r

 

 

 

Płatki pszenne pełnoziarniste (gluten) na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem (laktoza) serem mozzarella kulki (laktoza), pomidorem cherry  i rucolą,  herbatka z miodem (miód) i cytryną

II śniadanie: Gruszki, jabłka, woda

 

Schab duszony ze śliwką, ziemniaki z koperkiem, marchew junior gotowana na parze, surówka z selera, jabłka z rodzynkami i jogurtem greckim (laktoza), kompot ananasowo – truskawkowy Jarzynowa z  kaszą perłową (gluten, seler) i natką Ciastka owsiane (jaja, gluten, miód),  jogurt morelowy (laktoza) do picia na bazie jogurtu greckiego
Wtorek

25 V 2021r

 

 

Lane kluski (gluten, jaja)  na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten)  z masłem (laktoza) i pastą  z cukinii, marchewki i brokuła, rumianek

II śniadanie: Melon, winogrona czerwone, banany, woda

Jeżyki (jaja, gluten) z indyka w sosie własnym, kasza jęczmienna (gluten), fasolka żółta gotowana na parze, sałatka z papryki kolorowej ze świeżą bazylią  i oliwką, kompot jabłkowy ze świeżą miętą Zupa kalafiorowa  (seler)  z ziemniakami i natką Kisiel malinowy, wafle ryżowe z dodatkiem dyni i słonecznika

 

Środa

26 V 2021r

 

 

 

Kasza kukurydziana  na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem (laktoza) plasterkami  szynki z kurczaka (seler) i ogórka kiszonego posypane kiełkami z lucerny, herbatka malinowa

II śniadanie Arbuz, jabłka, woda

Kotlecik rybny z mintaja  (ryba, jaja, gluten), ziemniaki puree z koperkiem,  puree z kalarepki z imbirem, surówka z sałaty lodowej z jabłkiem, marchewką i olejem z pestek winogron, kompot wiśniowy Zupa marchewkowa  z ryżem i natką (seler) zabielona śmietaną

 

 

 

Babka cytrynowa (gluten, jaja), napój migdałowy do picia
Czwartek

27 V 2021r

 

 

Kawa zbożowa  na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem (laktoza) i serem żółtym (laktoza) z rzodkiewką i dymką

II śniadanie: Banany, pomarańcze, woda

 

Szynka wieprzowa pieczona w sosie ziołowym, kasza kuskus (gluten) z koperkiem, marchew z groszkiem polane florą light, surówka colesław ze śmietaną, kompot z owoców mieszanych Krem (seler) z  brukselki  z ziemniakami i grzankami  z bułki wrocławskiej (gluten) Pudding ryżowy  z prażoną gruszką i orzechami (orzechy włoskie),  woda

 

Piątek

28 V 2021r

 

 

 

Kaszka ryżowa  na mleku (laktoza) , pieczywo (gluten) pszenno – żytnie z masłem (laktoza), pastą jajeczną (jaja) z awokado, szczypiorkiem i plasterkami ogórka świeżego, mięta

II śniadanie: Mango, jabłka,  woda

Kaszotto (gluten) z bakłażanem, papryką czerwoną, cebulką i świeżą bazylią, kompot z mango i limonki

 

 

 

Botwinka  z ziemniakami i natką (seler)

 

Serek waniliowy (laktoza)  z kawałkami brzoskwini, biszkopty (gluten, jaja), woda

 

 

 

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

Przewiń do góry
Przejdź do treści