Jadłospis | Żłobek nr 3

Jadłospis

Jadłospis 08.02- 19.02.2021r.

 

Poniedziałek: 08.02.2021

Śniadanie: Kluski lane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z marchewką i szczypiorkiem, herbatka z imbirem i pomarańczą.

Dieta: kaszka bezmleczna z owocami, masło roślinne, pasta z zielonego groszku.

II śniadanie: kiwi, melony, gruszki.

Obiad: Gulasz z cielęciny z jarzynami, kasza gryczana z cebulką i sezamem,  brokuł na jarzynkę, surówka z selera naciowego z  ogórkiem kiszonym z olejem.

Kompot  z moreli i śliwek.

D: wegetariańska;  kaszotto z jarzynami.

II część obiadu: Zupa meksykańska z batatami, natka pietruszki.

D: zupa jarzynowa.

Podwieczorek:  Koktajl z jogurtu  z czereśniami i płatkami migdałów, chrupki kukurydziane.

D: Koktajl z napojem jaglanym, jw.

 

Wtorek: 09.02.2021

Śniadanie: Płatki żytnie  na mleku, pieczywo mieszane z masłem,  pasta z jaj z awokado ,  pomidorek cherry,  herbatka owocowa.

Dieta: Kaszka bezmleczna ryżowa, masło roślinne, szynka z kurczaka.

 II śniadanie: Banany, gruszka, mango

Obiad: Kotlecik z indyka w sosie curry, ziemniaki z koperkiem, gotowany groszek i kukurydza, surówka z marchewki z gruszką i brzoskwinią.

Kompot wiśni.

D: makaron ryżowy z jarzynami.

II część obiadu: Zupa z kalarepki i cukinii z kaszą jęczmienną perłowa, natka pietruszki.

Podwieczorek: Ciasto amerykańskie, mleko do picia.

D: pieczone jabłko, wafelek ryżowy.

 

 Środa: 10.02.2021

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka z kurczaka, ogórek świeży, sałata roszponka, herbatka z cytryną

Dieta: Płatki kukurydziane z napojem jaglanym, masło roślinne, j.w.

II śniadanie: pomelo, mandarynki, gruszki.

Obiad: Kolorowa zapiekanka z makaronu i warzyw z serem mozzarella, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką , jabłkiem i jogurtem.

D: surówka z olejem, zapiekanka bez sera.

Kompot z czereśni.

II część obiadu: Zupa z soczewicy z ziemniakami, natka pietruszki.

Podwieczorek:  Ryż z musem truskawkowym ze śmietanką , kakao na mleku.

D: bez śmietanki, przecier owocowy Bobo-vita.

Czwartek:  11.02.2021

Śniadanie: Kakao na mleku,  pieczywo mieszane z masłem, pasta warzywna z bobu i jarzyn z orzeszkami pinii,  herbatka owocowa.

Dieta: kaszka bezmleczna z owocami, masło roślinne, j.w, dżem.

II śniadanie: banany, kiwi, gruszki

Obiad: Pieczeń z warzywami w sosie koperkowym, ziemniaki, kostka marchewki, surówka z buraczków z jabłkiem i olejem. D: wegetariańska: risotto z jarzynami.

Kompot z malin i gruszki.

II część obiadu: Zupa Minestrone z  makaronem,  świeża bazylia.

D: makaron bez glutenu i jaj.

Podwieczorek: Pudding z mleka kokosowego z nasionami chia i brzoskwinią.

 

 

 

 

Piątek:  12.02.2021

Śniadanie: Płatki ryżowe mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z ogórkiem kiszonym i koperkiem, herbatka owocowa.

Dieta: kaszka bezmleczna z owocami, masło roślinne, szynka z kurczaka.

II śniadanie: winogrona, gruszki.

Obiad: Pulpecik z ryby w sosie szczypiorkowym, ziemniaki , duszona cukinia z papryką, surówka z sałaty lodowej z marchewką, czerwoną cebulką i oliwą

D: kaszotto z jarzynami.

Kompot z owoców mieszanych.

II Część obiadu: Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą orkiszową, natka pietruszki.

Podwieczorek: Muffinki waniliowe, maślanka z bananem  i jagodami.

D: mus z banana i jagód, herbatniki b/j/g/ masła.

Między posiłkami dzieci otrzymują wodę do picia.

 

W naszym złobku posiłki są przygotowywane z produktów ekologicznych.

Mleko, sery,warzywa,owoce, produkty mączne i pszenne zakupione od stałych dostawców,

posiadają oznaczenie BIO.

 

 

Poniedziałek: 15.02.2021

Śniadanie: Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, plasterek sera żółtego, pomidor malinowy, herbatka z cytryną.

Dieta:  Kakao z miodem z napoju migdałowego, masło roślinne, szynka z kurczaka.

II śniadanie: pomarańcze, gruszki, jabłka.

Obiad: Zrazik wołowy w sosie musztardowym, makaron orkiszowy razowy,  buraczki, surówka z rzodkiewki i marchewki z żurawiną, jabłkiem i jogurtem.

D: gulasz z indyka, surówka z jogurtem.

Kompot ze śliwek i jabłek.

II część obiadu: ogórkowa z ziemniakami, natka pietruszki.

Podwieczorek: Koktajl truskawkowo-bananowy z jogurtem i siemieniem lnianym, chrupki kukurydziane.

D: Koktajl  z napojem jaglanym.

Wtorek: 16.02.2021

Śniadanie: Makaron literki na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, papryka żółta, roszponka, herbatka rumiankowa.

Dieta: kaszka bezmleczna ryżowa, masło roślinne, szynka z kurczaka.

 II śniadanie: Banany, gruszki, kiwi.

Obiad: Kulki drobiowo –wołowe w sosie brokułowym , kasza jaglana, marchewka mini na jarzynkę, surówka z selera z jabłkiem, morelami, migdałami i jogurtem.

Kompot z wiśni.

D: surówka  z olejem, kulka z indyka, wegetariańska kaszotto z soczewicą i jarzynami.

II część obiadu: Zupa kapuśniak z pomidorami z ziemniakami, natka pietruszki.

D: zupa bez pomidorów.

Podwieczorek: Pieczony banan z polewą czekoladową, wafelek ryżowy.

D:  bez polewy czekoladowej.

 

 

 

 

 

 Środa: 17.02.2021

Śniadanie: Kawa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, pomidorek koktajlowy, herbatka z cytryną.

Dieta: kaszka bezmleczna z owocami, masło roślinne, szynka z kurczaka.

II śniadanie: mandarynki, gruszki,

Obiad: Pulpecik z dorsza w sosie ziołowo – cytrynowym , ziemniaki z koperkiem, bukiet  z jarzyn , mix sałat z pomidorkiem, papryką, kiełkami słonecznika i orzeszkami pinii z oliwą.

D: wegetariańska ; jajko na twardo.

Kompot ze śliwek i jabłek.

II część obiadu: Zupa kem z dyni z kaszą manną, pestkami dyni, zabielana mlekiem kokosowym.

Podwieczorek: Ciasto z gruszka , kakao na mleku.

D: kleik ryżowy z gruszką , herbatka owocowa.

Czwartek:  18.02.2021

Śniadanie: Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, herbatka miętowa.

Dieta: Kaszka bezmleczna ryżowa, masło roślinne, szynka z kurczaka, napój owsiany z daktylami.

II śniadanie: kiwi, winogrono, gruszki

Obiad: Kotlecik z indyka w sosie morelowym, kasza bulgur, brokuł na jarzynkę z płatkami migdałów, surówka z cukinii i warzyw z jabłkiem i jogurtem.

Kompot truskawkowy.

II część obiadu: Zupa gulaszowa z makaronem, natka pietruszki.

D: makaron b/j/g.

Podwieczorek: Budyń czekoladowy, herbatniki.

D: budyń waniliowy z napojem jaglanym, wafelek kukurydziany.

 

 

 

Piątek:  19.02.2021

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa, papryka żółta, sałata masłowa, herbatka owocowa.

Dieta: Kaszaka bezmleczna ryżowa, masło roślinne, miód

II śniadanie: banany, kiwi, gruszki.

Obiad: Pieczony łosoś w sosie imbirowym, ziemniaki z koperkiem, szpinak z  czosnkiem, surówka z kiszonej kapusty z marchewką, jabłkiem i olejem.

Kompot z wiśni.

II część obiadu: Zupa  pomidorowa z ryżem i świeżą bazylią.

Podwieczorek: Serek z jogurtów greckich z suszonymi owocami i migdałami, wafelek orkiszowy, mleko do picia.

D: przecier owocowy Bobo-vita,  wafelek kukurydziany, herbatka owocowa.

Między posiłkami dzieci otrzymują wodę do picia.

 

W naszym złobku posiłki są przygotowywane z produktów ekologicznych.

Mleko, sery,warzywa,owoce, produkty mączne i pszenne zakupione od stałych dostawców,

posiadają oznaczenie BIO.

 

Przejdź do treści