JADŁOSPIS NA OKRES 12-16.10.2020 r.
DATA | ŚNIADANIE | OBIAD I faza | OBIAD II faza (zupa) | PODWIECZOREK |
Poniedziałek
12.10.2020 |
Drobny makaron bez jajeczny na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pastą z ciecierzycy i awokado z plasterkiem papryki ( d b/pm/mk/ – masło flora, pieczywo mieszane, dżem, kaszka ryżowa). Herbatka z limonką i miodem.
II śniadanie: kiwi, jabłko, winogrono. D b/cytrusów/midu/jabłka/drobno-pestkowców-gruszka, herbatka bez cytryny i miodu. |
Bitki wołowe ( d b/wołowiny – kotlecik z filetu z indyka ), ryż czerwony na sypko z natką ( d b/natki-ryż bez dodatku natki), bakłażan gotowana na jarzynkę, sałatka z pomidorów koktajlowych z cebulką i olejem ( d b/pomidora-surówka z marchewki)
Kompot mango – ananasowo-malinowy. |
Zupa kalafiorowa z warzywami, ziemniakami i natka pietruszki, zabielana jogurtem.
D b/pm – zupa bez zabielania. D b/pora/pietruszki/selera/natki-zupa kalafiorowa z marchewką. |
Koktajl kefirowy z bananami, borówką i migdałami zmielonymi, wafelki, orzechy włoskie do pochrupania. D b/pm-
przecier owocowy, soczek. Woda do picia. |
Alergeny | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja | Gluten, jaja kurze, seler | Gluten, seler, | Gluten, seler, białko mleka krowiego, |
Wtorek
13.10.2020 |
Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, mozzarella z ogórkiem świeżym i papryką, herbatka z świeżą miętą do picia. D b/mk/pm/kakao – pieczywo mieszane, dżemem, masło flora, kaszka ryżowa.
II śniadanie: jabłko, banany, maliny. D b/jabłka/drobno-pestkowców -banany. |
Potrawka z indyka, kasza jaglana na sypko, buraczki z żurawiną gotowane na jarzynkę, surówka z selera z jabłkiem, rodzynkami i sezamem ( d b/jabłka/selera/rodzynek – surówka z marchewki ). Kompot mango – wiśniowy. D b/drobno-pestkowców -kompot wiśniowy. | Zupa warzywna z ziemniakami na wywarze z jarzyn z zieleniną .
D b/pora/selera/pietruszki/natki- zupa barszczyk czerwony z marchewką, |
Ciasto biszkoptowe z jagodami, mleko do picia, figi i daktyle do pochrupania. D b/pm/jaja/mk –mus owocowy, soczek.
Woda do picia.
|
Alergeny | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja | Gluten, jaja kurze, seler | Gluten, seler, | Gluten, seler, białko mleka krowiego, |
Środa
14.10.2020
|
Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem pomidorkiem koktajlowym i rzodkiewką, herbatka rumiankowa z limonką, (d/mk/pm/pomidora/cytrusów- masło flora, pieczywo mieszane, dżem, kaszka bezmleczna, rumianek bez limonki ).
II śniadanie: jabłka, banany, gruszka. D b/jabłka/banana- gruszka. |
Mintaja, ziemniaki słodkie z koperkiem, brukselka gotowana, surówka z kolorowej papryki i kiszonego ogórka z olejem. Kompot wiśniowo-śliwkowo-jagodowy. | Zupa krupnik z kaszy krakowskiej z warzywami i siemieniem lnianym, natka pietruszki. D b/pora/selera/natki/pietruszki-zupa krupnik z marchewką. | Serek o smaku jagodowym z proso ekspandowym i migdałami mielonymi, wafle suche, orzechy piniowe do pochrupania.
D b/pm-przecier owocowy, Napój migdałowy i woda do picia. |
Alergeny | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca | Gluten, jaja kurze, białko mleka krowiego, seler | Gluten, seler, białko mleka krowiego | Gluten, seler, białko mleka krowiego |
Czwartek.
15.10.2020
|
Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z rzodkiewką, sezamem i szczypiorkiem, herbata owocowa z limonką (d b/mk/pm/cytrusów- pieczywo mieszane lub wafle kukurydziane lub ryżowe, dżem, masło flora, kaszka bezmleczna, herbatka bez limonki ). II śniadanie: jabłka, pomarańcze, gruszka.
D b/cytrusów/pomarańczy/jabłek-gruszka. |
Klopsiki z szynki ( d b/wieprzowiny-filet z indyka ) w sosie ziołowo-chrzanowym, makaron b/jajeczny z natką pietruszki ( d b/natki-makaron bez dodatku natki ), szparagi gotowane na jarzynkę, surówka z kapusty kiszonej i jabłka z marchewką . Kompot borówkowy.
D b/jabłka- surówka bez dodatku jabłka. |
Zupa marchewkowo-imbirowa z sezamem na wywarze z jarzyn z ziemniakami, koperkiem.
D b/pora/selera/pietruszki-zupa marchewkowa bez pora, selera, pietruszki. |
Placuszki z borówkami i brzoskwiniami i migdałami, D b/jaja/mk/orzechów-przecier owocowy, wafelek ryżowy lub kukurydziany. Napój orkiszowy do picia.
Woda do picia |
Alergeny | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca | Gluten, jaja kurze, białko mleka krowiego, seler | Gluten, seler, białko mleka krowiego | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, |
Piątek
16.10.2020
|
Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynką z kurczaka, plasterkiem kiszonego ogórka, paseczkiem papryki czerwonej (d b/mk/pm – pieczywo mieszane, masło flora, dżem, kaszka bezmleczna ), herbata z limonką . II śniadanie: winogrono, jabłko, śliwka.
D b/cytrusów-herbatka bez dodatku limonki. D b/winogrona/jabłka- śliwka. |
Kotlet z ciecierzycy , ziemniaki słodkie z koperkiem, szpinak gotowany, surówka z brzoskwiń i marchewki.
Kompot ananasowo-porzeczkowy.
|
Zupa z brokułów z kaszą jęczmienną, warzywami, natka pietruszki.
D b/pora/selera/pietruszki/natki-zupa brokułowa z marchewką. |
Maślanka o smaku mango, herbatniki bezglutenowe i orzechy piniowe i daktyle do pochrupania.
D b/pm/orzechów – przecier owocowy, soczek do picia. Woda do picia. |
alergeny | Gluten, białko mleka krowiego, laktoza, | Gluten, jaja kurze, białko mleka krowiego, seler | Gluten, seler, białko mleka krowiego | Gluten, białko mleka |