Kiszonki – sposób na podniesienie odporności

Kiszona kapusta, ogórki czy zakwas buraczany, to jedne z najbardziej znanych i popularnych kiszonek. Są smaczne, zdrowe, pomagają w podniesieniu odporności, są świetnym dodatkiem do posiłku. Można określić je mianem „superfoods” (superżywności), ponieważ zawierają witaminy i składniki mineralne oraz duże ilości błonnika pokarmowego, do tego są niskokaloryczne i po prostu smaczne! Procesowi kiszenia można poddawać właściwie wszystkie owoce i warzywa, ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia. A żeby ją trochę pobudzić, sprawdź nasze pomysły.
Kiszone pomidorki koktajlowe
Składniki:

½ kg pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka nasion kopru
po 1 listku porzeczki i wiśni (opcjonalnie)
korzeń chrzanu (dł. 4 cm)
2 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka czarnego pieprzu
1 liść laurowy
Solanka: 1l wody + 1 łyżka soli kamiennej do przetworów
Przygotowanie:

Pomidorki umyj i nakłuj w 2-3 miejscach wykałaczką (dzięki temu nie pękną). Ułóż je w słoiku na przemian z przyprawami. Przygotuj solankę: do gorącej wody dodaj sól i dokładnie wymieszaj, odstaw do wystudzenia. Zalej pomidory. Wszystkie składniki powinny być przykryte zalewą (na górze można ułożyć liście porzeczek i wiśni). Odstaw w zacienione i ciepłe miejsce na 5-7 dni.
Tradycyjny Zakwas Buraczany
Składniki:

500 g buraków
4 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
3-4 ziarenka pieprzu
mała główka czosnk
Solanka: woda + 1 łyżka soli kamiennej na 1l wody
Przygotowanie:

Buraki cienko obierz i pokrój w plastry. Włóż do wyparzonego i wysuszonego, wysokiego słoja, dodaj przyprawy. Przygotuj solankę – do przegotowanej wody dodaj sól, wymieszaj, aby się rozpuściła i po wystudzeniu zalej buraki. Słój przykryj gazą. Odstaw w suche i ciepłe miejsce n 5-7 dni. Po 2-3 dniach zbierz powstałą na powierzchni pianę. Pilnuj, aby buraki i przyprawy nie wypływały na powierzchnię. Gotowy zakwas możesz przelać do butelek i przechowywać w lodówce.
Źródła:
https://www.jadlonomia.com/przepisy/
Jarzynka-Jendrzejewska M., Sypnik-Pogorzelska E., Domowe Kiszonki, które leczą, wyd. RM, Warszawa 2020.

Scroll to Top
Skip to content