DATA | ŚNIADANIE | OBIAD | ZUPA | PODWIECZOREK |
Poniedziałek
03.04.2023 |
Kasza gryczana krakowska na mleku pieczywo mieszane z pastą z cieciorki, ogórek świeży . II śniadanie: owoce sezonowe. | Kluski kładzione z mąki pszennej i kokosowe, ala”gołąbki z mięskiem mieszanym, ryżem w sosie pomidorowo- ziołowym, surówka z marchewki tartej z jabłkiem i kukurydzą złocistą w sosie jogurtowo-szczypiorkowym. Kompot owocowy. | Kapuśniak z kapusty kiszonej z warzywami, ziemniakami, cebulką, natką pietruszki | Maślanka owocowa, herbatniki. |
Laktoza, gluten | Gluten, jaja | Seler | Laktoza, gluten | |
Wtorek
04.04.2023 |
Kasza manna z dynią na mleku, pieczywo mieszane z masłem, paprykarz, plasterek ogórka kiszonego, mięta. II śniadanie: owoce sezonowe. | Ziemniaki z koperkiem , pulpecik wiepszowo- wołowy w sosie własnym, cukinia pieczona na jarzynkę surówka z pomidora , cebulki, sałaty roszponki, rukoli, rzodkiewki z jogurtem naturalnym. Kompot owocowy. | Zupa kalafiorowa z warzywami, płatkami pszennymi, natką pietruszki, zabielana śmietaną. | Naleśniki z serem, polane musem owocowym . |
Laktoza, gluten, jaja | Gluten, jaja | Seler, gluten | Laktoza | |
Środa
05.04.2023 |
Kasza kukurydziana na mleku , pieczywo mieszane z masłem, ser mozzarella z pomidorem. II śniadanie: owoce sezonowe. | Makaron pełnoziarnisty, pulpeciki z mięsa mieszanego w sosie jarzynowym, marchew mini na jarzynkę, sałata lodowa ze śmietaną.
Kompot owocowy. |
Zupa z dyni z ziemniakami, warzywami, natką pietruszki, doprawiona mleczkiem kokosowym. |
Ciasto biszkoptowe z owocami, ciepłe mleczko do picia . |
Laktoza, gluten | Gluten, jaja | Seler, gluten | Laktoza | |
Czwartek
06.04.2023
|
Kakao na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, plasterkiem wędlinki, listkiem sałaty masłowej, szczypiorkiem, kosteczką papryki kolorowej. II śniadanie: owoce sezonowe. | Ziemniaki puree z kotletami wieprzowymi. Jarzynka: leczo z cukinii, marchewki z pomidorami puszki i dodatkiem oleju rzepakowego. Surówka z buraczków czerwonych z cebulką, jabłkiem i olejem. Kompot owocowy. | Zupa z soczewicy czerwonej z kluseczkami lanymi, warzywami, natką pietruszki. | Kasza kukurydziana z musem malinowym. |
Laktoza, gluten | Gluten, jaja, laktoza | Seler | Laktoza | |
Pątek 07.04.2023 |
Zacierki pszenno-kukurydziane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, kanapki z sera białego i miodu. II śniadanie: owoce sezonowe. | Kuleczki ryżu, klopsiki mięsne w lekkim sosie porowym, kosteczki z bakłażana, pieczone z ziołami na jarzynkę, Surówka: kolorowa rzodkiewka ze szczypiorem i jogurtem. Kompot owocowy. | Zupa ogórkowa z ziemniakami i natką, z uśmiechem ze śmietany. | Koktajl z jogurtu naturalnego o smaku owocowym, biszkopty. |
Laktoza, gluten | Gluten, jaja, laktoza | Seler, gluten | Laktoza, gluten, jaja |
Dzieci z dietami eliminacyjnymi otrzymują posiłki wg zaleceń lekarza, na podstawie zaświadczenia lekarskiego. Wszystkie dzieci otrzymują na żądanie wodę do picia w nieograniczonych ilościach. Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)