Jadłospis od 11-21.04.2023

DATA ŚNIADANIE DRUGIE DANIE ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek
WOLNE
10.04.2023
Alergeny
Wtorek
11.04.2023
Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym, ogórkiem kiszonym, rzodkiewką, napój miodowo- cytrynowy.                                          II śniadanie:  owoce sezonowe. Ziemniaki z koperkiem, kotlety z kapustę włoską, koperkiem, koncentratem pomidorowym, sałatka z sałaty rzymskiej z dymką,  oliwa z oliwek. Kompot owocowy. Zupa pomidorowa z warzywami, makaronem, natka pietruszki. Ryż gotowany na mleku zapiekany z jabłkiem cynamonowym i  mleczkiem kokosowym.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja Gluten, jaja  kurze,  seler Gluten, seler, Gluten, białko mleka krowiego,
Środa
12.04.2023
Kluseczki  na mleku, pasta z fasoli, z wiórkami rzodkiewki, herbata owocowa.  II śniadanie: owoce sezonowe. Risotto z mięsem wieprzowo-drobiowym, warzywami, sos beszamelowy, surówka z białej kapusty z jabłkiem, szczypiorkiem, olejem. Kompot owocowy. Barszcz biały z ziemniakami, warzywami, czosnkiem, natka pietruszki, wcieranym gotowanym jajkiem, zabielany śmietaną. Jogurtowe smoothie brzoskwiniowe, biszkopty.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, laktoza, gorczyca Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, seler, białko mleka krowiego
Czwartek
13.04.2023
Kawa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, liściem sałaty, wędlinką z  pomidorkiem, szczypiorkiem, herbata z cytrynką.  II śniadanie: owoce sezonowe. Łazanki z kapustą kiszoną, surówka wisenna z sałatą masłową, rzodkiewką, szczypiorkiem, kukurydzą, roszponką, ogórkiem kiszonym, olej. Kompot owocowy. Barszcz ukraiński z ziemniakami warzywami(włoszczyzna, buraki, fasolka, kalafior) i olejem rzepakowym zabielany śmietaną. Kisiel trukawkowy, herbatniki.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze,
Piątek
14.04.2023
Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem,  serem białym, łyżeczką miodu, herbatka z cytrynką. II śniadanie: owoce sezonowe. Ziemniaki z koperkiem, dorsz smażony, sos cytrynowy, włoszczyzna w paski gotowana na jarzynkę, mizeria z ogórka świeżego ze szczypiorkiem koperkiem, śmietaną. Zupa ryżanka z warzywami, natka pietruszki. Maślanka z brzoskwinią z puszki, herbatniki.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten,  białko mleka krowiego
Poniedziałek
17.04.2023
Kaszka ryżowo- owocowa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, plasterkiem jajka gotowanego, szczypiorkiem, pomidorkiem, herbata z cytrynką. II śniadanie: owoce sezonowe. Kasza jaglana na sypko, roladki z filetu z kurczaka  w sosie własnym, kalafior gotowany na jarzynkę z dodatkiem masła, surówka królewska z kapusty białej, papryki kolorowej, suszonymi owocami, jabłkiem. Kompot owocowy. Zupa szpinakowa z warzywami, czosnkiem, natką pietruszki, ziemniakami, zabielana mlekiem. Budyń z łyżeczką musu owocowego, biszkopty.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, Gluten, seler, białko mleka krowiego
Wtorek
18.04.2023
Makaron  na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pastą z sera żółtego i jajka gotowanego, plasterek ogórka świeżego, woda z  cytrynką. II śniadanie: owoce sezonowe.  Ziemniaki z koperkiem zrazy wieprzowe w sosie ciemnym, buraczki czerwone gotowane na jarzynkę, surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem, marchewki, papryki czerwonej, rzodkiewki, szczypiorku, jogurtu naturalnego. Kompot owocowy. Zupa cygańska z kaszą kukurydzianą, warzywami, papryką, pomidorem,  natka pietruszki, zabielana śmietaną. Ósemki drożdżowe z serem, kakao do picia.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, cytrusy Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten,  białko mleka krowiego, jajo kurze
Środa
19.04.2023
Płatki gryczane pełnoziarniste na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta warzywna (cieciorka, soczewica, włoszczyzna) plasterek ogórka kiszonego. II śniadanie: owoce sezonowe. Ziemniaki puree, paluszki z morszczuka, fasolka szparagowa zielona, gotowana na jarzynkę, surówka z marchewki z jabłkiem, cebulką, pestkami dyni, kefirem. Kompot owocowy. Zupa krem z dyni z warzywami, zacierkami, natka pietruszki. Shake bananowy  z jogurtem naturalnym, wafle orkiszowe.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, cytrusy Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten,  białko mleka krowiego, jajo kurze
Czwartek
20.04.2023
Zacierki  na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałatka z roszponką,  wędlinką drobiową. II śniadanie: owoce sezonowe. Ryż brązowy, pulpety wieprzowe w sosie ziołowym, cukinia pieczona na jarzynkę, surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem, cebulką, oliwą z oliwek. Kompot owocowy. Kartoflanka z warzywami, koperkiem, pomidorami malinowymi krojonymi w kostkę, natką pietruszki. Legumina na mleku, polana musem malinowym.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, białko mleka krowiego
Piątek
21.04.2023
Płatki orkiszowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, serem białym, rzodkiewką, szczypiorkiem . II śniadanie: owoce sezonowe. Ziemniaki puree posypane siekaną natka pietruszki i koperkiem, ryba po grecku, surówka z ogórka kiszonego z cebulką, jabłkiem i olejem rzepakowym. Kompot owocowy. Zupa sulferino z warzywami, fasolką szparagową, koncentratem pomidorowym, cebulką, zabielana jogurtem naturalnym. Kefir z musem owocowym, chrupki kukurydziane.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, cytrusy Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, białko mleka krowiego,
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).Dzieci w grupie niemowlęcej posiłki mają dostosowane do indywidualnych potrzeb.  Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczno-ryżowe owocowe i kleiki bezmleczne, kaszki mleczno-ryżowe z owocami.
Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.
Scroll to Top
Skip to content