DATA | ŚNIADANIE | DRUGIE DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
Poniedziałek WOLNE 10.04.2023 |
||||
Alergeny | ||||
Wtorek 11.04.2023 |
Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym, ogórkiem kiszonym, rzodkiewką, napój miodowo- cytrynowy. II śniadanie: owoce sezonowe. | Ziemniaki z koperkiem, kotlety z kapustę włoską, koperkiem, koncentratem pomidorowym, sałatka z sałaty rzymskiej z dymką, oliwa z oliwek. Kompot owocowy. | Zupa pomidorowa z warzywami, makaronem, natka pietruszki. | Ryż gotowany na mleku zapiekany z jabłkiem cynamonowym i mleczkiem kokosowym. |
Alergeny | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja | Gluten, jaja kurze, seler | Gluten, seler, | Gluten, białko mleka krowiego, |
Środa 12.04.2023 |
Kluseczki na mleku, pasta z fasoli, z wiórkami rzodkiewki, herbata owocowa. II śniadanie: owoce sezonowe. | Risotto z mięsem wieprzowo-drobiowym, warzywami, sos beszamelowy, surówka z białej kapusty z jabłkiem, szczypiorkiem, olejem. Kompot owocowy. | Barszcz biały z ziemniakami, warzywami, czosnkiem, natka pietruszki, wcieranym gotowanym jajkiem, zabielany śmietaną. | Jogurtowe smoothie brzoskwiniowe, biszkopty. |
Alergeny | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, laktoza, gorczyca | Gluten, jaja kurze, białko mleka krowiego, seler | Gluten, seler, białko mleka krowiego | Gluten, seler, białko mleka krowiego |
Czwartek 13.04.2023 |
Kawa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, liściem sałaty, wędlinką z pomidorkiem, szczypiorkiem, herbata z cytrynką. II śniadanie: owoce sezonowe. | Łazanki z kapustą kiszoną, surówka wisenna z sałatą masłową, rzodkiewką, szczypiorkiem, kukurydzą, roszponką, ogórkiem kiszonym, olej. Kompot owocowy. | Barszcz ukraiński z ziemniakami warzywami(włoszczyzna, buraki, fasolka, kalafior) i olejem rzepakowym zabielany śmietaną. | Kisiel trukawkowy, herbatniki. |
Alergeny | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca | Gluten, jaja kurze, białko mleka krowiego, seler | Gluten, seler, białko mleka krowiego | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, |
Piątek 14.04.2023 |
Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, serem białym, łyżeczką miodu, herbatka z cytrynką. II śniadanie: owoce sezonowe. | Ziemniaki z koperkiem, dorsz smażony, sos cytrynowy, włoszczyzna w paski gotowana na jarzynkę, mizeria z ogórka świeżego ze szczypiorkiem koperkiem, śmietaną. | Zupa ryżanka z warzywami, natka pietruszki. | Maślanka z brzoskwinią z puszki, herbatniki. |
Alergeny | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze | Gluten, jaja kurze, białko mleka krowiego, seler | Gluten, seler, białko mleka krowiego | Gluten, białko mleka krowiego |
Poniedziałek 17.04.2023 |
Kaszka ryżowo- owocowa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, plasterkiem jajka gotowanego, szczypiorkiem, pomidorkiem, herbata z cytrynką. II śniadanie: owoce sezonowe. | Kasza jaglana na sypko, roladki z filetu z kurczaka w sosie własnym, kalafior gotowany na jarzynkę z dodatkiem masła, surówka królewska z kapusty białej, papryki kolorowej, suszonymi owocami, jabłkiem. Kompot owocowy. | Zupa szpinakowa z warzywami, czosnkiem, natką pietruszki, ziemniakami, zabielana mlekiem. | Budyń z łyżeczką musu owocowego, biszkopty. |
Alergeny | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca | Gluten, jaja kurze, białko mleka krowiego, seler | Gluten, seler, | Gluten, seler, białko mleka krowiego |
Wtorek 18.04.2023 |
Makaron na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pastą z sera żółtego i jajka gotowanego, plasterek ogórka świeżego, woda z cytrynką. II śniadanie: owoce sezonowe. | Ziemniaki z koperkiem zrazy wieprzowe w sosie ciemnym, buraczki czerwone gotowane na jarzynkę, surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem, marchewki, papryki czerwonej, rzodkiewki, szczypiorku, jogurtu naturalnego. Kompot owocowy. | Zupa cygańska z kaszą kukurydzianą, warzywami, papryką, pomidorem, natka pietruszki, zabielana śmietaną. | Ósemki drożdżowe z serem, kakao do picia. |
Alergeny | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, cytrusy | Gluten, jaja kurze, białko mleka krowiego, seler | Gluten, seler, białko mleka krowiego | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze |
Środa 19.04.2023 |
Płatki gryczane pełnoziarniste na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta warzywna (cieciorka, soczewica, włoszczyzna) plasterek ogórka kiszonego. II śniadanie: owoce sezonowe. | Ziemniaki puree, paluszki z morszczuka, fasolka szparagowa zielona, gotowana na jarzynkę, surówka z marchewki z jabłkiem, cebulką, pestkami dyni, kefirem. Kompot owocowy. | Zupa krem z dyni z warzywami, zacierkami, natka pietruszki. | Shake bananowy z jogurtem naturalnym, wafle orkiszowe. |
Alergeny | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, cytrusy | Gluten, jaja kurze, białko mleka krowiego, seler | Gluten, seler, białko mleka krowiego | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze |
Czwartek 20.04.2023 |
Zacierki na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałatka z roszponką, wędlinką drobiową. II śniadanie: owoce sezonowe. | Ryż brązowy, pulpety wieprzowe w sosie ziołowym, cukinia pieczona na jarzynkę, surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem, cebulką, oliwą z oliwek. Kompot owocowy. | Kartoflanka z warzywami, koperkiem, pomidorami malinowymi krojonymi w kostkę, natką pietruszki. | Legumina na mleku, polana musem malinowym. |
Alergeny | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze | Gluten, jaja kurze, białko mleka krowiego, seler | Gluten, seler, białko mleka krowiego | Gluten, białko mleka krowiego |
Piątek 21.04.2023 |
Płatki orkiszowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, serem białym, rzodkiewką, szczypiorkiem . II śniadanie: owoce sezonowe. | Ziemniaki puree posypane siekaną natka pietruszki i koperkiem, ryba po grecku, surówka z ogórka kiszonego z cebulką, jabłkiem i olejem rzepakowym. Kompot owocowy. | Zupa sulferino z warzywami, fasolką szparagową, koncentratem pomidorowym, cebulką, zabielana jogurtem naturalnym. | Kefir z musem owocowym, chrupki kukurydziane. |
Alergeny | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, cytrusy | Gluten, jaja kurze, białko mleka krowiego, seler | Gluten, seler, białko mleka krowiego | Gluten, białko mleka krowiego, |
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).Dzieci w grupie niemowlęcej posiłki mają dostosowane do indywidualnych potrzeb. Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczno-ryżowe owocowe i kleiki bezmleczne, kaszki mleczno-ryżowe z owocami. Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło. |