JADŁOSPIS 23-27.11.2020r.
ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK | |
Poniedziałek
23.11.2020 |
– Płatki żytnio -jaglane gotowane na mleku, pieczywo mieszane z pastą z soczewicy i awokado z plasterkiem ogórka kiszonego, mięta do picia.
D b/mk/pm -kaszka bezmleczna owocowa, pieczywo mieszane z masłem roślinnym, pasta z soczewicy. II śn: jabłka, gruszka, banan. Woda do picia. D b/jabłka-gruszka. |
– Potrawka z filetu z indyka, ziemniaki słodkie, cukinia gotowana na jarzynkę, sałatka (ogórek zielony, marchewka, seler, por i śliwka suszona i morelka suszona ) z jogurtem. D b/pm-bez jogurtu), kompot śliwkowy. | – Zupa rosół na wywarze jarzyn z kaszą kuskus.
D b/selera/pora/natki/pietruszki- zupa marchewkowa z kaszą kuskus. – Jabłko pieczone z miodem i ryżem, orzechy piniowe i chrupki kukurydziane do pochrupania, kawa zbożowa na mleku. D b/pm/jaj/ryżu/miodu/mk – przecier owocowy, soczek, wafelek ryżowy i kukurydziany. Woda do picia. |
ALERGENY | Laktoza-(mleko ,ser ),gluten-pszenica. | Gluten, laktoza, jajo | seler. |
Wtorek
24.11.2020 |
– Kakao do picia na mleku ( d b/kakao -mleko do picia)
Pieczywo mieszane z masłem szynką z kurczaka, ogórkiem świeżym, herbata z cytrynką do picia do picia. D b/pm/mk/cytrusów -kaszka bezmleczna owocowa, pieczywo mieszane z florą, z szynką z kurczaka lub dżemem, herbatka bez dodatku cytrynki. II śn: jabłka, winogrono, melon, gruszka. D b/jabłka/winogrona-gruszka.Woda do picia. |
– Zraziki wieprzowe z pomidorkami suszonymi w zalewie, kasza gryczana na sypko z natką, sałatka z buraczków z morelką i śliwką suszoną, kalafior gotowany na jarzynkę, kompot owoce mieszane.
D b/truskawki-gruszka. |
– Brokułowa z ziemniakami na wywarze jarzyn zabielana jogurtem, koperkiem i wcieranym jajkiem.
D b/pm – zupa bez jogurtu. D b/jaj – zupa bez dodatku jaj.
– Twarożek o smaku bananowym. D b/pm/banana- przecier owocowy, chrupki kukurydziane i herbatniki, napój owsiany i woda do picia. |
ALERGENY | Laktoza-(mleko, ), gluten-pszenica | gluten-bułka, jajka, | Seler, laktoza-ser. |
Środa
25.11.2020 |
– Płatki mieszane (owsiane i jęczmienne) na mleku, pieczywo mieszane z masłem, z pastą z zielonego groszku i świeżą kalarepą, herbata owocowa do picia z świeżą miętą.
D b/mk/pm – kaszka bezmleczna owocowa, pieczywo mieszane z masłem flora, dżem lub szynka z kurczaka. II śn: banan, jabłka, gruszki. D b/jabłka – gruszki. Woda do picia. |
– Kotlecik z soczewicy czerwonej czosnkiem, ziemniaki słodkie z natką, fasolka gotowana na jarzynkę, surówka z białej rzodkwi z jabłkiem, rodzynkami, i jogurtem.
D b/pm- surówka z olejem. Kompot z wiśni, borówki i mango.
|
– Zupa koperkowo-selerowa z kaszą manną na wywarze z jarzyn.
– Kisiel malinowy, wafle suche, napój orkiszowy i woda do picia.
|
ALERGENY | Laktoza-mleko, gluten-pszenica, jaja. | gluten-bułka, jajka ,laktoza-jogurt. | seler, laktoza-kefir, maślanka. |
Czwartek
26.11.2020 |
– Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, puszysty twarożek o smaku waniliowym z ogórkiem świeżym, herbata owocowa z imbirem.
D b/pm/mk – kaszka bezmleczna owocowa, pieczywo z masłem roślinnym i dżemem, kaszka ryżowa. II śn: , jabłka, gruszki, kiwi. D b/jabłka – gruszki. Woda do picia. |
– Makaron kolorowy z mięsem z indyka , bukiet jarzyn (kalafior, brokuł), surówka z pora z jabłkiem oraz jogurtem naturalnym, kompot truskawkowy.
D b/truskawki – kompot śliwkowy. |
– Zupa z groszkiem i fasolą na wywarze jarzyn z ziemniakami i natką pietruszki.
– Placek ze śliwką, dieta jabłuszko duszone z cynamonem, orzechy piniowe i nerkowca do pochrupania. D b/jaj/pm – przecier owocowy. Woda z sokiem do picia. |
ALERGENY | laktoza-mleko, ser, jaja. | laktoza-jogurt, jaja, bułka-gluten | seler, gluten -bułka. |
Piątek
27.11.2020 |
– Płatki jęczmienne gotowane na mleku, pieczywo mieszane z plasterkiem pomidorka i ogórka kiszonego, herbatka do picia, d b/pm/mk/pomidora – kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem roślinnym i dżemem.
II. śn : gruszki, jabłka winogrono, śliwki. D b/jabłka/winogrona – gruszka. |
– Dukaty z łososia, ziemniaczki słodkie z koperkiem, brukselka gotowana na jarzynkę, surówka z papryki czerwonej i ogórka zielonego z olejem.
Kompot ananasowo –brzoskwiniowy. |
– Zupa pomidorowa z ryżem jaśminowym.
D b/ryżu – makaron bez jajeczny. D b/pomidora – zupa jarzynowa. D b/pora/selera/pietruszki/natki-zupa pomidorowa z marchewką. -Jogurc – Galaretka wiśniowa, daktyle i figi do pochrupania, woda do picia. |
Alergeny | Laktoza, gluten, jajo | Gluten, jajo, seler | Seler, laktoza |