Jadłospis w Żłobku 24

                                                                                                                                                              JADŁOSPIS:

DATA ŚNIADANIE OBIAD ZUPA PODWIECZOREK
14.12

2020

(PON)

Kawa orkiszowa na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pastą z jaj i awokado ze  słupkami ogórka kwaszonego.

Herbata owocowa.

II śniadanie: melon, banan, jabłko.

Puree ziemniaczane, gulasz z indyka w sosie ziołowym z suszonymi pomidorami.

Jarzynka: różyczki brokułów z prażonymi płatkami migdałów i oliwką.

Surówka: wielowarzywna z jabłkiem (marchew, seler, pietruszka,kalarepka) i jogurtem.

Kompot ananasowo- jabłkowy.

Zupa jarzynowa z dynią, zacierkami pszenno- orkiszowymi i natką. Ryż biały z jabłkiem i cynamonem,

chrupki kukurydziane maczane w koktajlu wiśniowym z kosteczką moreli na bazie maślanki z dodatkiem cukru trzcinowego.

alergeny gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja mleko łącznie z laktozą gluten, mleko, jaja gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja
15.12

2020

(WTO)

Pszenno- żytnie lane kluseczki na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, plastrem sera żółtego mierzwionego z paseczkami papryki kolorowej.

Napój miodowo- cytrynowy.

II śniadanie: mandarynka, kiwi, jabłko,

Ryż pełnoziarnisty z kuleczkami wieprzowymi w sosie jarzynowym z suszoną żurawiną.

Jarzynka: dynia z jabłkiem, kurkumą i oliwką z oliwek.

Surówka: mizeria z kiełkami lucerny, czerwoną cebulką i koperkiem ze śmietaną. Kompot ze śliwek.

Zupka z fasolką czerwoną gotowaną na parze, kukurydzą, świeżymi pomidorami, przecierem pomidorowym, ziemniakami i natką. Kakaowo- migdałowy budyń z konfiturą z owoców leśnych maliny, jagody i borówki, herbatniki maślane,

Diety: kisiel owocowy, herbatniki bez mleka,

alergeny gluten, mleko łącznie z laktozą, gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja soczewica gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja
16.12

2020

(ŚRO)

Płatki jęczmienne pełnoziarniste na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, szynką wędzoną z kurczaka i krążkami rzodkiewki.

Nektar warzywno- owocowy 100% owoców bez cukru.

 

II śniadanie: winogrono ciemne bezpestkowe, jabłko.

Ziemniaki puree z koperkiem, kotleciki z jaj i świeżego szpinaku ,,baby,, w lekkim sosie chrzanowym.

Jarzynka: buraczki puree z sokiem z cytrynki i dodatkiem oliwki.

Surówka: kapusta pekińska z koperkiem, brzoskwinią, marchewką i olejem z pestek winogron.

Kompot z owoców mieszanych.

Zupa – krem z cukinii i marchwi z prażonymi orzeszkami pini, groszkiem ptysiowym i natką. Truskawkowa pianka twarogowa z tartym mango, wafelki ryżowe,

mięta z cytryną,

D-bm; mus owocowy, wafelki ryżowe,

 

alergeny gluten, mleko łącznie z laktozą, gluten, mleko, jaja orzechy, gluten, mleko łącznie z laktozą,
17.12

2020

(CZW)

Makaron gwiazdki na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, twarożkiem typu tzatziki czyli z czosnkiem, koperkiem i tartym ogórkiem świeżym.

Woda z cytryną i miodem.

II śniadanie: gruszka, śliwka,

Kasza kuskus z klopsikami z indyka w sosie paprykowym.

Jarzynka: kolorowa fasolka szparagowa z oliwką.

Surówka: rzodkiewka z młodym porem, jabłkiem i jogurtem greckim.

Kompot  żurawinowo- ananasowy.

Barszcz ukraiński z fasolką, ziemniakami i natką, zabielony jogurtem, Mufinki waniliowe z kawałkami gorzkiej czekolady, polane lukrem cytrynowym, jogurt owocowy,

Diety: mufinki bez jaj i mleka, napój ryżowy,

alergeny gluten, mleko łącznie z laktozą, gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja mleko łącznie z laktozą gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja
18.12

2020

(PTK)

Płatki pszenne pełnoziarniste na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pastą z bobu z cebulką szalotką i ogórkiem małosolnym

Herbatka owocowa.

II śniadanie: przecier owocowy,

Puree ziemniaczane, paluszki z łososia w sosie koperkowym.

Jarzynka: kosteczki marchewki z groszkiem i oliwą.

Surówka: kapusta młoda ze szczypiorkiem, czerwona papryką i olejem z pestek winogron.

Kompot  z owoców mieszanych.

Zupa kalafiorowa z makaronem ryżowym i natką. Naleśniki z dodatkiem mąki z nasion amarantusa z konfiturą ze śliwek, polane sosem truskawkowym,

Jagodowy shake mleczny.

alergeny gluten, mleko łącznie z laktozą, gluten, jaja gluten gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja

Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczne owocowe i kleiki bezmleczne.

Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

Scroll to Top
Skip to content