JADŁOSPIS:
DATA | ŚNIADANIE | OBIAD | ZUPA | PODWIECZOREK |
14.12
2020 (PON) |
Kawa orkiszowa na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pastą z jaj i awokado ze słupkami ogórka kwaszonego.
Herbata owocowa. II śniadanie: melon, banan, jabłko. |
Puree ziemniaczane, gulasz z indyka w sosie ziołowym z suszonymi pomidorami.
Jarzynka: różyczki brokułów z prażonymi płatkami migdałów i oliwką. Surówka: wielowarzywna z jabłkiem (marchew, seler, pietruszka,kalarepka) i jogurtem. Kompot ananasowo- jabłkowy. |
Zupa jarzynowa z dynią, zacierkami pszenno- orkiszowymi i natką. | Ryż biały z jabłkiem i cynamonem,
chrupki kukurydziane maczane w koktajlu wiśniowym z kosteczką moreli na bazie maślanki z dodatkiem cukru trzcinowego. |
alergeny | gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja | mleko łącznie z laktozą | gluten, mleko, jaja | gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja |
15.12
2020 (WTO) |
Pszenno- żytnie lane kluseczki na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, plastrem sera żółtego mierzwionego z paseczkami papryki kolorowej.
Napój miodowo- cytrynowy. II śniadanie: mandarynka, kiwi, jabłko, |
Ryż pełnoziarnisty z kuleczkami wieprzowymi w sosie jarzynowym z suszoną żurawiną.
Jarzynka: dynia z jabłkiem, kurkumą i oliwką z oliwek. Surówka: mizeria z kiełkami lucerny, czerwoną cebulką i koperkiem ze śmietaną. Kompot ze śliwek. |
Zupka z fasolką czerwoną gotowaną na parze, kukurydzą, świeżymi pomidorami, przecierem pomidorowym, ziemniakami i natką. | Kakaowo- migdałowy budyń z konfiturą z owoców leśnych maliny, jagody i borówki, herbatniki maślane,
Diety: kisiel owocowy, herbatniki bez mleka, |
alergeny | gluten, mleko łącznie z laktozą, | gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja | soczewica | gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja |
16.12
2020 (ŚRO) |
Płatki jęczmienne pełnoziarniste na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, szynką wędzoną z kurczaka i krążkami rzodkiewki.
Nektar warzywno- owocowy 100% owoców bez cukru.
II śniadanie: winogrono ciemne bezpestkowe, jabłko. |
Ziemniaki puree z koperkiem, kotleciki z jaj i świeżego szpinaku ,,baby,, w lekkim sosie chrzanowym.
Jarzynka: buraczki puree z sokiem z cytrynki i dodatkiem oliwki. Surówka: kapusta pekińska z koperkiem, brzoskwinią, marchewką i olejem z pestek winogron. Kompot z owoców mieszanych. |
Zupa – krem z cukinii i marchwi z prażonymi orzeszkami pini, groszkiem ptysiowym i natką. | Truskawkowa pianka twarogowa z tartym mango, wafelki ryżowe,
mięta z cytryną, D-bm; mus owocowy, wafelki ryżowe,
|
alergeny | gluten, mleko łącznie z laktozą, | gluten, mleko, jaja | orzechy, | gluten, mleko łącznie z laktozą, |
17.12
2020 (CZW) |
Makaron gwiazdki na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, twarożkiem typu tzatziki czyli z czosnkiem, koperkiem i tartym ogórkiem świeżym.
Woda z cytryną i miodem. II śniadanie: gruszka, śliwka, |
Kasza kuskus z klopsikami z indyka w sosie paprykowym.
Jarzynka: kolorowa fasolka szparagowa z oliwką. Surówka: rzodkiewka z młodym porem, jabłkiem i jogurtem greckim. Kompot żurawinowo- ananasowy. |
Barszcz ukraiński z fasolką, ziemniakami i natką, zabielony jogurtem, | Mufinki waniliowe z kawałkami gorzkiej czekolady, polane lukrem cytrynowym, jogurt owocowy,
Diety: mufinki bez jaj i mleka, napój ryżowy, |
alergeny | gluten, mleko łącznie z laktozą, | gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja | mleko łącznie z laktozą | gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja |
18.12
2020 (PTK) |
Płatki pszenne pełnoziarniste na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pastą z bobu z cebulką szalotką i ogórkiem małosolnym
Herbatka owocowa. II śniadanie: przecier owocowy, |
Puree ziemniaczane, paluszki z łososia w sosie koperkowym.
Jarzynka: kosteczki marchewki z groszkiem i oliwą. Surówka: kapusta młoda ze szczypiorkiem, czerwona papryką i olejem z pestek winogron. Kompot z owoców mieszanych. |
Zupa kalafiorowa z makaronem ryżowym i natką. | Naleśniki z dodatkiem mąki z nasion amarantusa z konfiturą ze śliwek, polane sosem truskawkowym,
Jagodowy shake mleczny. |
alergeny | gluten, mleko łącznie z laktozą, | gluten, jaja | gluten | gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja |
Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczne owocowe i kleiki bezmleczne.
Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).