Żłobek nr 55 – ul. S. Fiszera 28
Rembertów
Informacje kontaktowe
- ul. S. Fiszera 28
- 04-402 Warszawa
- zlobek55@zlobki.waw.pl
- 511 759 672
Godziny otwarcia
- 07:00-17:00
- Zgłaszanie nieobecności i spóźnienia na adres mail żłobka, telefonicznie, przez aplikację lub sms-em na numer 511 759 672 do godz 8:30.
Miejsca organizacyjne
Udogodnienia
Kierownik Żłobka
- Marta Malinowska
- 511 759 644
- mmalinowska@zlobki.waw.pl
- Kierownik przyjmuje interesantów od poniedziałku do piątku w godz. 07:00-15:00, istnieje możliwość umówienia się na późniejszą godzinę telefonicznie. W razie nieobecności Kierownika interesantów przyjmuje osoba upoważniona przez Kierownika w godz. 07:00-15:00
Specjaliści i kadra opiekuńcza
Kadra Żłobka nr 55
Kierownik – odpowiedzialny jest za prawidłową realizację zadań statutowych żłobka, czuwa nad bezpieczeństwem dzieci i personelu.
Opiekunki – zapewniają profesjonalną opiekę pielęgnacyjną , oraz wychowawczo- edukacyjną. Istotne jest dla Nich, by dzieci w ciepłej i przyjaznej atmosferze mogły rozbudzać swoją ciekawość i rozwijać swój potencjał. W każdej grupie zatrudnione są cztery opiekunki
Psycholog – czuwający nad prawidłowym rozwojem dzieci, wspierający rodziców w rozwoju kompetencji rodzicielskich i wspierający personel w realizacji programów dydaktycznych i świadczonej opieki nad dziećmi .
Intendentka/dietetyk – dba o różnorodność serwowanych dań, zapewniając przy tym odpowiednio zbilansowaną dietę. Szczególny nacisk kładzie na prawidłowy przebieg procesu odżywiania dzieci o specjalnych potrzebach żywieniowych. Każdy Rodzic może bez przeszkód zapoznać się z opracowanym menu, które znajduje się na tablicy informacyjnej oraz stronie internetowej żłobka.
Kucharki – każdego dnia z ogromną dbałością przygotowują pełnowartościowe i smaczne posiłki. Do każdego przygotowanego dania, wkładają doskonałej jakości produkty, oraz całe swoje serce.
Pracownicy obsługi – troszczą się o utrzymanie porządku , stosując się do zasad Dobrych Praktyk Higienicznych oraz do zaleceń Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Robotnik gospodarczy – nadzoruje pracę wszystkich urządzeń technicznych i dba o czystość w ogrodzie.
Jesteśmy zgranym zespołem –wszyscy dbamy , by atmosfera w żłobku była życzliwa i ciepła.
O standardach pracy pedagogicznej (SPP)
Aby zapewnić dzieciom uczęszczającym do żłobków warunki rozwoju wysokiej jakości Zespół Żłobków m.st. Warszawy przyjął szereg standardów pracy, o których mogą Państwo przeczytać na naszej stronie w zakładce “Jakość opieki”: https://zlobki.waw.pl/jakosc-opieki/standardy-pracy-pedagogicznej/
Każda z placówek jest jednak inna m.in. dysponuje inną liczbą pomieszczeń, ogrodem, uczęszcza do nich różna liczba dzieci. Warunki organizacyjne mają duży wpływ na realizację standardów w codziennej pracy placówek, każdy ze żłobków więc przygotowuje indywidualne założenia realizacji standardów, o których dowiedzą się Państwo z materiałów zamieszczonych na podstronach poszczególnych żłobków.
O ważnych dokumentach
O współpracy z rodzicami w okresie adaptacji (SPP)
Współpraca z rodzicami w okresie adaptacji jest niezwykle ważna dla zapewnienia dzieciom wysokiej jakości doświadczeń przez cały okres uczęszczania przez nie do żłobka. Nawiązanie w tym czasie ciepłych, opartych na zaufaniu relacji między opiekunkami i rodzicami jest niezbędne dla zapewnienia dzieciom komfortowych warunków pobytu w żłobku. Proces adaptacji jest indywidualny dla każdego dziecka i zależy od szeregu czynników, takich jak wiek, czy wcześniejsze doświadczenia dziecka. Zawsze jednak zaangażowanie rodziców jest niezbędne, aby dziecko mogło poznać to nowe miejsce czując się bezpiecznie.
Poniżej przedstawiamy podstawowe informacje dotyczące działań realizowanych w naszym żłobku, aby wspierać współpracę rodziców i kadry w okresie adaptacji.
O organizacji żywienia w żłobku (SPP)
W naszym żłobku posiłki przygotowuje wykwalifikowany personel w kuchni własnej. Menu jest różnorodne, smaczne, kolorowe i właściwie zbilansowane. Dzieci chętnie poznają nowe smaki i składniki w miłej atmosferze, z poszanowaniem apetytu i decyzji dziecka. Uczą się kultury i higieny jedzenia pod czujnym okiem Pań opiekunek.
To co dzieci jedzą w żłobkach każdego dnia jest szczegółowo planowane przez zespół specjalistów, tak by zapewnić każdemu z nich zbilansowaną dietę niezbędną do prawidłowego rozwoju.
Posiłki to jednak nie tylko to co znajduje się na talerzu dzieci. O tym czy posiłki są sytuacją, która wspiera całościowy rozwój dziecka decyduje sposób ich organizowania np. to czy dzieci mają możliwość angażowania się w przygotowanie sali do posiłku, czy samodzielnego nakładania sobie niektórych dań. W zależności od wieku dzieci i ich aktualnej dyspozycji w czasie posiłków opiekunki wspierają rozwijanie autonomii u dzieci, uczą ich kulturalnego zachowania i poszerzają ich wiedzę o zdrowym żywieniu.
O tym jak w naszym żłobku organizujemy posiłki dowiedzą się Państwo z materiałów zamieszczonych poniżej.
O muzyce w żłobku (SPP)
Rozwój muzyczny jest jednym z wymiarów ogólnego rozwoju człowieka.
Dzieci od najmłodszych lat przejawiają silną potrzebę kontaktu z muzyką lubią jej słuchać, kołysać się w jej rytm, śpiewać. Wszystkie te aktywności wpływają na ich rozwój:
- psychomotoryczny poprzez m.in. rozwijanie pamięci, wzbogacenie słownictwa, wzmacnianie aparatu głosowego i układu oddechowego, czy koordynację ruchową
- społeczno-emocjonalny np. wspierając umiejętności współdziałania w grupie, czy pełniąc funkcję relaksacyjną.
Intencją zajęć umuzykalniających, realizowanych w żłobku każdego dnia, nie jest przygotowanie dzieci do tego, aby były profesjonalnymi muzykami, ani też odkrywanie wśród nich talentu w tej dziedzinie, chodzi o zaznajomienie ich z bogactwem muzyki.